Απόσπασμα
...Πρέπει να βρω μια κρυψώνα για το χαρτί μου.
–Ποιο χαρτί, Πετράκη;
Ο Πέτρος βγάζει την τσαλακωμένη, μουντζουρωμένη κόλλα.
–Σε παρακαλώ, Παύλο, εσύ που είσαι μεγάλος κρύψε το βαθιά, γιατί δε θέλω να το διαβάσουν αυτοί και μας κάνουν κακό.
Ο Παύλος παίρνει το χαρτί και διαβάζει:
Για τη δικτατορία
Αχ εμείς τα παιδιά όλη την ημέρα παίζουμε. Αλλά οι μεγάλοι όπως η μαμά κι ο μπαμπάς βασανίζονται πολύ. Να προχτές έγινε η φοβερή δικτατορία που έκανε τον κόσμο ν’ αναστατωθεί. Μαζεύτηκαν κόσμος και κοσμάκης στο σπίτι μου και ακούγανε ειδήσεις. Ο μπαμπάς ήταν αμίλητος στενοχωρημένος κι άκεφος. Η καημένη η Κούλα δεν μπόρεσε να ’ρθει. Αν και ήμουν μικρός κατάλαβα πως ήταν φοβερό. Το κατάλαβα επειδή έβλεπα ανθρώπους να δακρύζουν από το φόβο τους και την αναστάτωσή τους....
Περίληψη
1967. Η εννιάχρονη Άννα έχει γενέθλια και ετοιμάζεται να υποδεχτεί τους φίλους της, αλλά, όταν ξημερώνει εκείνη η μέρα, τίποτα δεν είναι το ίδιο. Η Ελλάδα δεν έχει πια δημοκρατία, αλλά δικτατορία. Ο Παπαδόπουλος έχει κάνει πραξικόπημα και έχει αναλάβει τη διακυβέρνηση της Ελλάδας, επιβάλλοντας ένα καθεστώς ανελευθερίας και φόβου. Η Άννα μαζί με τους γονείς και τον αδερφό της μεγαλώνει μέσα σε αυτά τα γεγονότα ζώντας από κοντά τον φόβο, τη σύλληψη, την εξορία και τα βασανιστήρια φίλων και γνωστών. Η Άννα μπαίνει στην εφηβεία, ωριμάζει και αμφισβητεί όχι μόνο το καθεστώς αλλά και τους γονείς της και δε διστάζει να αντιδράσει. Κοντά της, σύμβουλος και φίλος, ο νονός της, ο οποίος υποκαθιστώντας κατά κάποιον τρόπο τους γονείς της είναι πάντα δίπλα της.
Video
Δες αποσπάσματα από το πολύ καλό ιστορικό ντοκιμαντέρ του Θεοδόση Θεοδοσόπουλου "Η ανατομία μιας δικτατορίας 1967-1974" (1ο βίντεο).
Δες αποσπάσματα από το πολύ καλό ιστορικό ντοκιμαντέρ του Θεοδόση Θεοδοσόπουλου "Η ανατομία μιας δικτατορίας 1967-1974" (2ο βίντεο).
Δες αποσπάσματα από το πολύ καλό ιστορικό ντοκιμαντέρ του Θεοδόση Θεοδοσόπουλου "Η ανατομία μιας δικτατορίας 1967-1974" (3ο βίντεο).
Δες αποσπάσματα από το πολύ καλό ιστορικό ντοκιμαντέρ του Θεοδόση Θεοδοσόπουλου "Η ανατομία μιας δικτατορίας 1967-1974" (4ο βίντεο).
Δες αποσπάσματα από το πολύ καλό ιστορικό ντοκιμαντέρ του Θεοδόση Θεοδοσόπουλου "Η ανατομία μιας δικτατορίας 1967-1974" (5ο βίντεο).
Δες το ντοκιμαντέρ «Το Χρονικό της Δικτατορίας 1967- 1974» του Παντελή Βούλγαρη.
Δες το ντοκιμαντέρ «Η Δικτατορία των Ελλήνων συνταγματαρχών» του Ροβήρου Μανθούλη (1998).
Δες ένα τεκμηριωμένο αφιέρωμα στο Πολυτεχνείο της εκπομπής «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα» (2002).
Σχετικά Links
- Διάβασε από την πολύ καλή ιστοσελίδα sansimera.gr για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου.
- Δες αποσπάσματα από το πολύ καλό ιστορικό ντοκιμαντέρ του Θεοδόση Θεοδοσόπουλου "Η ανατομία μιας δικτατορίας 1967-1974" (1ο βίντεο).
- Δες αποσπάσματα από το πολύ καλό ιστορικό ντοκιμαντέρ του Θεοδόση Θεοδοσόπουλου "Η ανατομία μιας δικτατορίας 1967-1974" (2ο βίντεο).
- Δες αποσπάσματα από το πολύ καλό ιστορικό ντοκιμαντέρ του Θεοδόση Θεοδοσόπουλου "Η ανατομία μιας δικτατορίας 1967-1974" (3ο βίντεο).
- Δες αποσπάσματα από το πολύ καλό ιστορικό ντοκιμαντέρ του Θεοδόση Θεοδοσόπουλου "Η ανατομία μιας δικτατορίας 1967-1974" (4ο βίντεο).
- Δες αποσπάσματα από το πολύ καλό ιστορικό ντοκιμαντέρ του Θεοδόση Θεοδοσόπουλου "Η ανατομία μιας δικτατορίας 1967-1974" (5ο βίντεο).
- Δες το ντοκιμαντέρ «Το Χρονικό της Δικτατορίας 1967- 1974» του Παντελή Βούλγαρη.
- Δες το ντοκιμαντέρ «Η Δικτατορία των Ελλήνων συνταγματαρχών» του Ροβήρου Μανθούλη (1998).
- Δες ένα τεκμηριωμένο αφιέρωμα στο Πολυτεχνείο της εκπομπής «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα» (2002).
Main menu
Ήρωες
Άννα:
Εννιά χρονών όταν ξεκινά η δικτατορία. Έξυπνο, ζωηρό, τρυφερό παιδί, που δυσκολεύεται να κατανοήσει τα πολιτικά γεγονότα στον κόσμο των μεγάλων. Επιζητά την προσοχή των γονιών της και όταν δεν την έχει, τους αποδοκιμάζει και τους απορρίπτει με παιδική αφέλεια, «αντικαθιστώντας» τους με τον νονό της, για τον οποίο τρέφει συναισθήματα σχεδόν λατρείας. Μέσα στα επτά περίπου έτη που ακολουθούν, η Άννα προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες και ωριμάζει. Επηρεάζεται από τα πολιτικά γεγονότα, διαμορφώνει τις προσωπικές της απόψεις, κρίνει, επαναστατεί και συγκρούεται με τους γονείς της, αλλά και με το καθεστώς.
Μαρία:
Η μητέρα της Άννας. Ήταν ηθοποιός, αλλά αποφάσισε να αφήσει το θέατρο για να αφοσιωθεί στα παιδιά της. Δυναμική και αποφασιστική, προσπαθεί να αντισταθεί στη δικτατορία με τον δικό της τρόπο. Ωστόσο, οι πολιτικές εξελίξεις την επηρεάζουν τόσο πολύ, ώστε παραμελεί τα παιδιά της, με αποτέλεσμα να αλλοιωθεί η σχέση της μαζί τους. Με τον καιρό, βέβαια, συνειδητοποιεί την αλλαγή στην κόρη και στον γιο της και προσπαθεί να τους προσεγγίσει με τρυφερότητα.
Παύλος:
Ο μεγάλος αδερφός της Άννας. Ώριμος έφηβος, αγαπά πολύ την αδερφή του και στέκεται πλάι της. Αντιδρά ενάντια στη δικτατορία, κρίνει την παθητική στάση των ενηλίκων, συγκρούεται με τη μητέρα του και τελικά ανδρώνεται μέσα από τα γεγονότα του Πολυτεχνείου.
Ανδρέας:
Ο πατέρας της Άννας. Γιατρός που η ζωή του έχει τάξη και πρόγραμμα. Ασχολείται περισσότερο με την Άννα απ’ ό,τι η γυναίκα του και ζηλεύει τη σχέση που έχει η κόρη του με τον νονό της. Είναι στενοχωρημένος με τα πολιτικά γεγονότα και, παρόλο που στην αρχή αντιδρά επιφυλακτικά, τελικά αποφασίζει να κάνει την προσωπική του αντίσταση ενάντια στη δικτατορία.
Δημήτρης:
Ο νονός της Άννας. Υφηγητής στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, προοδευτικός, γνωστός για το έργο του και αγαπητός στους φοιτητές του. Ιδεολόγος, ελεύθερος και δημοκρατικός, δεν απαρνιέται τις απόψεις του, αψηφώντας τον κίνδυνο λόγω του καθεστώτος. Έτσι συλλαμβάνεται, βασανίζεται, αλλά δεν παραιτείται από την αντικαθεστωτική δράση του.
Σχόλια