Hint! Μπορείς να ανεβάζεις την άποψή σου, αφού πρώτα γίνεις μέλος της παρέας μας εδώ. Είσαι μέσα, λοιπόν;


Απόσπασμα

Άρχισα, λοιπόν, να τρέχω για να ξεφύγω από τους πυροβολισμούς. Οι άλλοι τρέχανε από πίσω μου. Πηδούσαμε χαντάκια, οι πέτρες κατρακυλούσανε, λακκούβες ρουφούσανε τις πατημασιές μας, αγκάθια ξεσκίζανε τα πόδια μας, μας βάζανε τρικλοποδιές. Το σκοτάδι, μαύρο, θολό σύννεφο μας έζωνε όλο και πιο πολύ κι εγώ έψαχνα σαν τυφλή να βρω μια πόρτα. Να κρυφτώ, να κρυφτούμε... Σκόνταψα πάνω σε κάτι σκαλοπάτια κι άρχισα να τ’ ανεβαίνω σαν τρελή. Όταν βρέθηκα στο πλακόστρωτο, δεν είδα την πόρτα και την προσπέρασα τρέχοντας. Το σπίτι νιόχτιστο. Δεν ήταν τοίχος να με σταματήσει κι έπεσα στο κενό κι από πάνω μου πέσανε άλλοι τέσσερις πέντε.

Κόκκινη κλωστή δεμένη...
Συγγραφέας: Ζωρζ Σαρή
Σχεδιασμός Εξωφύλλου: Θανάσης Γεωργίου
Ηλικία:12+
Λέξεις κλειδιά: κατοχή, Ελλάδα, απελευθέρωση, Αντίσταση
ISBN:9789602936825 , Σελίδες:116 , ΒΚΜ:00682
Διάβασε απόσπασμα από το βιβλίο: html

Περίληψη

Μια συλλογή αλληλοσυνδεόμενων ιστοριών, συνέχεια και συμπλήρωμα του «Όταν ο ήλιος...». Αθήνα, περίοδος Κατοχής και Αντίστασης. Η πρωταγωνίστρια Ζωή αφηγείται περιστατικά από τη ζωή της τα δύσκολα εκείνα χρόνια. Νέα παιδιά διώκονται, κρύβονται, αγωνίζονται, πεινούν, κινδυνεύουν. Παρ’ όλα αυτά δε χάνουν την αισιοδοξία τους και την ελπίδα τους και στο τέλος η ζωή τα δικαιώνει. Η Ελλάδα απελευθερώνεται, οι Γερμανοί φεύγουν και η Αθήνα πανηγυρίζει τιμώντας τους νέους, τους ήρωες που πάλεψαν για τη λευτεριά.

Soundtrack

Ταινία

Το ξυπόλυτο τάγμα του Γκρεγκ Τάλας (1953) – αριστούργημα!

http://www.pare-dose.net/?p=3394

Video

See video
δες ένα σπάνιο ντοκουμέντο εποχής του Άγγελου Παπαναστασίου που περιγράφει την κατάσταση στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Πολύ σκληρές αλλά αληθινές εικόνες. Μόνο για γερά στομάχια. (1ο βίντεο)
See video
δες ένα σπάνιο ντοκουμέντο εποχής του Άγγελου Παπαναστασίου που περιγράφει την κατάσταση στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Πολύ σκληρές αλλά αληθινές εικόνες. Μόνο για γερά στομάχια. (2ο βίντεο)

Κριτικές

“Επειδή ο «σκληρός» Απρίλης, «ο πιο άσπλαχνος μήνας» του ετήσιου κύκλου σύμφωνα με τον Έλιοτ, μας παραπέμπει στον Απρίλιο του 1941 και στα φοβερά χρόνια που ακολούθησαν, θελήσαμε να μοιραστούμε μαζί σας μία από τις χιλιάδες μικρές, καθημερινές ιστορίες της Κατοχής (αθησαύριστες οι περισσότερες). Αυτή διαδραματίζεται στο πατρικό της αείμνηστης Ζωρζ Σαρή, δεκαέξι χρονών τότε. Την έκανε διήγημα με τίτλο «Ο Αθηνόδωρος», μία από τις ιστορίες του βιβλίου Κόκκινη κλωστή (εκδόσεις Κέδρος, 1974 – σημ: Εκδόσεις Πατάκη, 1992) κι ύστερα από μερικά χρόνια την διάβασε στο Studio ERA για να κυκλοφορήσει σε κασέτα με την φωνή της (αυτά, πριν από 34-35 χρόνια).
Από τα βιβλία της αγαπημένης Σαρή μάθαμε πολλά για την περίοδο της Κατοχής, όσοι δεν ζήσαμε εκείνα τα χρόνια. Είχε τον τρόπο να μιλάει στην ψυχή των παιδιών και των εφήβων με ευθύτητα, απλότητα, αμεσότητα, μεταφέροντας όχι μόνον τη ζοφερή ατμόσφαιρα που επικρατούσε αλλά και τις ελπίδες των νέων της γενιάς της. Στον «Αθηνόδωρο», παρότι δίνει εμμέσως το κλίμα της Κατοχής στην Αθήνα, μιλάει κυρίως για το «μαύρο χταπόδι», την σύζυγο ενός Έλληνα μαυραγορίτη. Για να μην ξεχνιόμαστε. Μια (αθώα) οικογενειακή ιστορία γραμμένη για παιδιά γυμνασιακής ηλικίας, που θα συγκινήσει τους πάντες. [...]”
Πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο για να ακούσετε τον «Αθηνόδωρο» με τη φωνή της Ζωρζ Σαρή και για να μάθετε περισσότερα: http://www.apan.gr/gr/component/k2/item/503-zorz-sarh-kai-o-athinodoros