Hint! Μπορείς να ανεβάζεις την άποψή σου, αφού πρώτα γίνεις μέλος της παρέας μας εδώ. Είσαι μέσα, λοιπόν;

Το διαμάντι της υπόγειας πολιτείας (Υπόγεια Πολιτεία, βιβλίο 3)
Συγγραφέας: Jeanne Duprau
Μεταφραστής: Φωτεινή Μεγαλούδη
Σχεδιασμός Εξωφύλλου: Δημήτρης Φουσέκης
Ηλικία:12+
Λέξεις κλειδιά: Πόλεμος, Περιπέτεια, Μυστήριο, Μετανάστευση, μέλλον του πλανήτη, Επιστημονική φαντασία, Εξουσία, Διαφορετικότητα
ISBN:9789601644608 , Σελίδες:304 , ΒΚΜ:08460

Περίληψη

Έχουν περάσει αρκετοί μήνες από τη στιγμή που η Λίνα και ο Ντουν άφησαν πίσω τους την Υπόγεια Πολιτεία που αργοπέθαινε, για να βρεθούν μαζί με τους υπόλοιπους κατοίκους της στο χωριό της Λάμψης. Η Λίνα ξέρει ότι είναι τυχεροί που κατάφεραν να φτάσουν εδώ, η ζωή, όμως, πάνω στην επιφάνεια της Γης είναι σκληρή. Αυτοί, που ήταν συνηθισμένοι στην ευκολία της κονσέρβας, χρειάζεται τώρα να καλλιεργούν τη γη, να σπέρνουν και να θερίζουν την τροφή τους. Κι ενώ είναι πολύ χαρούμενοι που μπορούν επιτέλους να φωτίζονται από τον ήλιο και το φεγγάρι, χρειάζεται να αντιμετωπίσουν καιρικά φαινόμενα που ούτε τα είχαν φανταστεί: βροχή, χαλάζι, άνεμο... Τώρα, στην καρδιά του πρώτου τους χειμώνα στην επιφάνεια της Γης, η Λίνα φτάνει στο σημείο να νοσταλγεί το προστατευτικό περιβάλλον της Υπόγειας Πολιτείας.

Αυτή τη δύσκολη εποχή, ο Ντουν βρίσκει ένα ασυνήθιστο βιβλίο. Είναι σκισμένο και οι περισσότερες σελίδες του λείπουν. Μιλάει όμως για μια μυστηριώδη συσκευή, ένα επίτευγμα της τεχνολογίας πριν από την Καταστροφή. Ο Ντουν είναι σίγουρος ότι οι δημιουργοί της Υπόγειας Πολιτείας ήθελαν να βρουν οι κάτοικοί της αυτή τη συσκευή όταν θα έφευγαν από την πόλη, για να τους βοηθήσει στη νέα τους ζωή. Έτσι, η Λίνα και ο Ντουν αποφασίζουν να επιστρέψουν στα έγκατα της Γης για να ανακαλύψουν αυτό που χάθηκε και να ξαναφέρουν το φως σε έναν κόσμο κρύο και σκοτεινό.

Η Jeanne DuPrau καταφέρνει να επιβάλει στον αναγνώστη το κλειστοφοβικό συναίσθημα που ζουν οι κάτοικοι της Υπόγειας Πολιτείας και να τον κάνει να ανησυχήσει για το μέλλον τους, εστιάζοντας παράλληλα στους δυο θετικούς, ανήσυχους ήρωές της, οι οποίοι φαίνεται να είναι οι μόνοι που μπορούν να βγάλουν την πόλη από το αδιέξοδο. Την ίδια στιγμή, αποδίδει με όλες τις αποχρώσεις την ανθρώπινη φύση (από τα πιο μελανά ως τα πιο φωτεινά χρώματα) δίχως να υπερβάλει ή να παίρνει θέση, αφήνοντας τους ήρωές της να δράσουν ελεύθεροι. Έτσι, πετυχαίνει να οποία θέσει μια σειρά προβληματισμών στον αναγνώστη (η δύναμη της εξουσίας, το μέλλον του πλανήτη, ο πόλεμος, η μετανάστευση, η φύση του ανθρώπου, η διαφορετικότητα…) που παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τους ήρωες να παλεύουν για το κοινό καλό, δίχως να σκέφτονται το ατομικό τους συμφέρον.

Video

See video

Δες το trailer της ταινίας που γυρίστηκε με βάση το βιβλίο και προβλήθηκε στην Αμερική το 2008

See video

δες το τρέιλερ της ταινίας με τους ήρωες από την ταινία κινουμένων σχεδίων Kakurembo. Μια άλλη διάσταση!

See video

άκου τι λέει η Jeanne DuPrau για την ταινία (μόνο ήχος)

Κριτικές

«Το ιδανικό κλείσιμο της τριλογίας: απρόοπτο και προκλητικό».

Horn Book Magazine

 

Η "Υπόγεια Πολιτεία" είναι ένα βιβλίο που αρκετό καιρό έβλεπα στα ράφια του Πατάκη όμως, δίσταζα να αγοράσω, παρά το γεγονός ότι έχει λάβει πάμπολλες διακρίσεις και βραβεία από την κυκλοφορία του κι έπειτα. Τελικά, το αποτόλμησα και έχω να πω ότι το βιβλίο έχει δύο μεγάλα ελαττώματα! Είναι εξαιρετικά γρήγορο στην αφήγησή του και πολύ μικρό σε σχέση με αυτό που θα θέλαμε. Με πιο απλά λόγια, είναι ένα βιβλίο που δεν καταλαβαίνεις για πότε τελείωσες την ανάγνωσή του και που φτάνοντας στην τελευταία του σελίδα, εύχεσαι να είχε κι άλλο. Φυσικά υπάρχουν δύο ακόμα συνέχειες της ιστορίας οπότε το κακό είναι αρκετά μικρό σε σχέση με το να τελείωνε το ταξίδι μας εδώ. Αν θα αγοράσω και τα υπόλοιπα; Φυσικά και μάλιστα, πολύ-πολύ σύντομα. 

Δείτε το πλήρες, πολύ ενδιαφέρον, άρθρο http://www.cine.gr/article.asp?topic=CineReader&id=12167

Διακρίσεις

  • American Library Association Notable Book
  • Kirkus 2003 Editor’s Choice
  • Publisher’s Weekly Flying Start
  • Borders Original Voices
  • Πολλές εβδομάδες στη λίστα των μπεστ σέλερ των New York Times
  • New York Public Library’s 100 Titles for Reading and Sharing
  • Child Magazine, Best Children’s Books of 2003
  • Βραβείο παιδικής λογοτεχνίας των California Book Awards, Commonwealth Club of California
  • Βραβείο Chapman for Shared Reading (Esmé Raji Codell)
  • Πρώτη επιλογή State readers στις παρακάτω πολιτείες: Florida, New Jersey, Connecticut, Utah, Vermont, Washington, Kansas, Indiana, Nevada, Missouri, New Mexico

Σχόλια

Το 3ο βιβλίο αυτής της σειράς πιστεύω πως είναι η κορυφή της τριλογίας, γι'αυτό άλλωστε έλαβε βραβεία επαίνους και διακρίσεις.