Hint! Μπορείς να ανεβάζεις την άποψή σου, αφού πρώτα γίνεις μέλος της παρέας μας εδώ. Είσαι μέσα, λοιπόν;


Απόσπασμα

«Μπορώ να κινηθώ τόσο αθόρυβα όσο ένα φάντασμα. Απαρατήρητη στο ανθρώπινο μάτι. Και όταν χτυπώ, χτυπώ γρήγορα. Μπορεί να δεχθείς ένα θανάσιμο χτύπημα και να μην δεις ποτέ ποιος ή τι σε σκότωσε.
»Ωστόσο δε θα τραβούσα ποτέ το ξίφος μου εναντίον σου. Γιατί το να σε σκοτώσω χωρίς λόγο, εν ψυχρώ, παραβιάζει το μπούσι, τον κώδικα των σαμουράι. Και εγώ είμαι σαμουράι.
»Α, βλέπω την έκπληξη στα μάτια σου. Ένα κορίτσι; σκέφτεσαι. Σίγουρα ένα κορίτσι δεν μπορεί να είναι σαμουράι!
»Κάνεις, όμως, λάθος. Η αδερφή μου Χάνα κι εγώ έχουμε αποδείξει ότι και τα κορίτσια μπορούν να γίνουν σαμουράι»

Το μονοπάτι της εκδίκησης (Ο δεσμός του ξίφους, βιβλίο 2)
Συγγραφέας: Maya Snow
Μεταφραστής: Ιωάννα Συρίγου
Ηλικία:10-15
Λέξεις κλειδιά: Σαμουράι, Πολεμικές τέχνες, Περιπέτεια, Ιαπωνία
ISBN:9789601629599 , Σελίδες:248 , ΒΚΜ:06959

Περίληψη

Το μονοπάτι της εκδίκησης είναι το δεύτερο βιβλίο της σειράς Ο δεσμός του ξίφους

Οι πρώτες δεκαετίες του δέκατου τρίτου αιώνα είναι μια εποχή μεγάλων κοινωνικών ανακατατάξεων στην Ιαπωνία. Είναι η εποχή όπου οι δεσμοί του ξίφους αποδεικνύονται ισχυρότεροι των δεσμών αίματος και ο κώδικας των σαμουράι δεν αποτελεί πλέον ηθικό εμπόδιο για την κατάκτηση της εξουσίας. Την εποχή εκείνη, η Κίμι, η κόρη του μεγάλου Χίτο, του άρχοντα της περιοχής, ονειρεύεται να γίνει σπουδαία σαμουράι πολεμίστρια. Το ίδιο και η αδελφή της, η Χάνα. Αυτό, όμως, είναι αδύνατον, καθώς η θέση της γυναίκας βρίσκεται αποκλειστικά μέσα στην οικογένεια.

Η Κίμι και η αδελφή της η Χάνα έχουν μεταμφιεστεί σε αγόρια για να μπορέσουν να εκπαιδευτούν στη σχολή σαμουράι του δασκάλου Γκόκου κι έτσι να προετοιμαστούν ώστε να μπορέσουν να εκδικηθούν τον θείο τους για τη δολοφονία του πατέρα τους. Ύστερα από τον θάνατο του Γκόκου, όμως, η τύχη των δύο κοριτσιών είναι αβέβαιη. Όταν ο θείος τους καταλαβαίνει τη μεταμφίεσή τους, η Κίμι και η Χάνα δραπετεύουν από τη σχολή, έχοντας ωστόσο ακόμα μια ελπίδα: όπως έχουν πληροφορηθεί, η μητέρα και ο μικρός τους αδελφός είναι ζωντανοί και τις περιμένουν. Παρέα με τον φίλο τους Τατσούγια θα χρειαστεί να επιζήσουν από φοβερές μάχες με σκιώδεις νίντζα και να κατανικήσουν τον ίδιο τους τον φόβο σε ένα ταξίδι που ίσως τους οδηγήσει δίπλα στους αγαπημένους τους αλλά και στο πιο κρίσιμο δίλημμα που χρειάστηκε ποτέ να αντιμετωπίσει η Κίμι στη ζωή της...

διάβασε για τους σαμουράι...

Η λέξη «σαμουράι» σημαίνει φύλακας ή φρουρός. Οι σαμουράι αποτέλεσαν ιδιαίτερη κοινωνική τάξη ισόβιων και αφοσιωμένων πολεμιστών. Η ιστορία τους αρχίζει τον 12ο αιώνα και διαρκεί 600 χρόνια. Η θέση τους στο κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο της ιαπωνικής φεουδαρχίας υπήρξε σημαντική, καθώς λειτούργησαν αρκετές φορές ως ρυθμιστές της ροής των ιστορικών γεγονότων. Απέκτησαν μεγάλη φήμη για τις ικανότητές τους στον χειρισμό των όπλων, ιδιαίτερα στο ξίφος, και τα κατορθώματά τους έγιναν θρύλοι. Ένας ιδιαίτερα αυστηρός κώδικας καθόριζε τη φιλοσοφία και τον τρόπο ζωής τους, υπαγορεύοντας την πιστή τήρηση κανόνων συμπεριφοράς, όπως η ειλικρίνεια και η ηθική, η γνώση και η αυτογνωσία, η αυτοθυσία, η αγάπη των γονιών, η κατανόηση και συμπάθεια προς τον συνάνθρωπο, η φροντίδα των ταπεινών και των ηλικιωμένων, ο σεβασμός του ανθρώπου. Ολόκληρη η ζωή τους αποτελούσε ένα μοναδικό παράδειγμα προσήλωσης, αξιοπρέπειας, αυτοελέγχου και συνεχούς σωματικής, πνευματικής και ψυχικής άσκησης. Ιδανικό απώτερο τέλος της ζωής τους ήταν ο τιμημένος θάνατος στο πεδίο της μάχης ή η αυτόβουλη υποβολή τελετουργικής αυτοχειρίας (χαρακίρι) για την αποκατάσταση μιας προσωπικής τους προσβολής ή αδυναμίας.

... και για τις γυναίκες σαμουράι

 

Αν και η κοινωνία των σαμουράι ήταν ανδροκρατούμενη, τα ιστορικά αρχεία αναφέρουν ότι τα θηλυκά μέλη στις πατριές των σαμουράι επεδείκνυαν συχνά μαχητικό πνεύμα, ενώ η φροντίδα τους για θέματα τιμής και καθήκοντος μπορούσε να παραβληθεί με αυτή των ανδρών. Οι γυναίκες εκπαιδεύονταν στις τέχνες της μάχης και με την πάροδο του χρόνου γίνονταν επιδέξιες στη χρήση της λόγχης ναγκινάτα και άλλων όπλων. Ιστορίες για θαρραλέες και αφοσιωμένες σαμουράι γυναίκες αφθονούν στο επικό έργο Χάικε Μονογκατάρι.

Soundtrack

Ταινίες

δες τους Εφτά σαμουράι του Γιαπωνέζου σκηνοθέτη Ακίρα Κουροσάβα, τον Τελευταίο σαμουράι του Έντβαρτ Ζβικ με τον Τομ Κρουζ και το Kill Bill του Κουέντιν Ταραντίνο με την Ούμα Θέρμαν, όπου, μεταξύ άλλων, υιοθετείται ο κώδικας τιμής των Σαμουράι

Video

See video

άκουσε δείγμα παραδοσιακής ιαπωνικής μουσικής Noh

See video

άκουσε τη διασκευή ενός παραδοσιακού θέματος από τους πολύ δημοφιλείς στην Ιαπωνία Yoshinda Brothers

See video

άκουσε σύγχρονα beat παιγμένα με το παραδοσιακό όργανο σαμισέν από τους Yoshinda Brothers

See video

άκουσε δείγμα παραδοσιακής ιαπωνικής μουσικής garaku

See video

άκουσε σύγχρονα beat παιγμένα με το παραδοσιακό όργανο σαμισέν από τους Yoshinda Brothers (δες και το βίντεο από τη σειρά κινουμένων σχεδίων Samurai Champloo)

Κριτικές

Σχόλιο μεταφράστριας

… Και η περιπέτεια συνεχίζεται! Το δεύτερο μέρος αυτής της σειράς είναι εξίσου πρωτότυπο, γεμάτο σασπένς αλλά και συγκινητικές στιγμές! Διάβασε πώς οι δύο ηρωίδες του βιβλίου, η Κίμι και η Χάνα, αντιμετωπίζουν τις απανωτές ανατροπές, αψηφώντας τον κίνδυνο, για να έρθουν επιτέλους αντιμέτωπες με τον δολοφόνο θείο τους. Θα καταφέρουν άραγε να ξαναενώσουν την οικογένειά τους; Διάβασε τη συνέχεια, για να μάθεις ποια θα είναι η κατάληξη αυτής της επικίνδυνης περιπέτειας!

Ως μεταφράστρια, η μόνη πρόκληση που αντιμετώπισα είναι ότι είχα μεγάλη αγωνία για να μάθω ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της Κίμι και της Χάνα, κι έτσι άφηνα τη μετάφραση για να διαβάσω το βιβλίο!!!

Σχόλια

Φίλοι μου, σαν Τριλογία ξεκίνησε, ένα βιβλίο είναι ακόμα!
Χαίρομαι που υπάρχουν ομοιοπαθείς για να παραπονεθούν. Καλή μας επιτυχία!
Η ΣΕΙΡΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΤΟΡΙ ΜΕ ΕΚΑΝΕ ΝΑ ΠΑΡΩ ΚΑΙ ΤΑ 2 ΠΡΩΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΔΕΣΜΟΥ ΤΟΥ ΞΙΦΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΧΑΡΗΚΑ ΠΟΛΥ. ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΡΘΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΙΤΟ. ΒΛΕΠΩ ΠΩΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ (ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΕΠΑΙΡΝΑ ΤΗΛΕΦΩΝΟ, ΤΩΡΑ ΕΠΕΣΑ ΣΧΕΔΟΝ ΤΥΧΑΙΑ ΕΔΩ)
Δεν θέλω να ακουστώ πιεστική αλλά έχουν περάσει κοντά πέντε(5) χρόνια από τότε που εκδόθηκε το δεύτερο βιβλίο...
Χαιρόμαστε που σας άρεσε! Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα αν πρόκειται να εκδοθούν οι συνέχειες των βιβλίων.
Καταπληκτικό βιβλίο!:) Διάβασα τη σειρά όταν ήμουν στο γυμνάσιο. Ξέρουμε πότε και αν θα εκδοθεί το 3ο μέρος;