Hint! Μπορείς να ανεβάζεις την άποψή σου, αφού πρώτα γίνεις μέλος της παρέας μας εδώ. Είσαι μέσα, λοιπόν;


Απόσπασμα

«Μπορώ να κινηθώ τόσο αθόρυβα όσο ένα φάντασμα. Απαρατήρητη στο ανθρώπινο μάτι. Και όταν χτυπώ, χτυπώ γρήγορα. Μπορεί να δεχθείς ένα θανάσιμο χτύπημα και να μην δεις ποτέ ποιος ή τι σε σκότωσε.
»Ωστόσο δε θα τραβούσα ποτέ το ξίφος μου εναντίον σου. Γιατί το να σε σκοτώσω χωρίς λόγο, εν ψυχρώ, παραβιάζει το μπούσι, τον κώδικα των σαμουράι. Και εγώ είμαι σαμουράι.
»Α, βλέπω την έκπληξη στα μάτια σου. Ένα κορίτσι; σκέφτεσαι. Σίγουρα ένα κορίτσι δεν μπορεί να είναι σαμουράι!
»Κάνεις, όμως, λάθος. Η αδερφή μου Χάνα κι εγώ έχουμε αποδείξει ότι και τα κορίτσια μπορούν να γίνουν σαμουράι»

Ο κώδικας των σαμουράι (Ο δεσμός του ξίφους, βιβλίο 1)
Συγγραφέας: Maya Snow
Μεταφραστής: Ιωάννα Συρίγου
Ηλικία:10-15
Λέξεις κλειδιά: Σαμουράι, Πολεμικές τέχνες, Περιπέτεια, Ιαπωνία
ISBN:9789601627953 , Σελίδες:272 , ΒΚΜ:06795
Διάβασε απόσπασμα από το βιβλίο: pdf

Περίληψη

Ο κώδικας των σαμουράι είναι το πρώτο βιβλίο της σειράς Ο δεσμός του ξίφους

Οι πρώτες δεκαετίες του δέκατου τρίτου αιώνα είναι μια εποχή μεγάλων κοινωνικών ανακατατάξεων στην Ιαπωνία. Είναι η εποχή όπου οι δεσμοί του ξίφους αποδεικνύονται ισχυρότεροι των δεσμών αίματος και ο κώδικας των σαμουράι δεν αποτελεί πλέον ηθικό εμπόδιο για την κατάκτηση της εξουσίας. Την εποχή εκείνη, η Κίμι, η κόρη του μεγάλου Χίτο, του άρχοντα της περιοχής, ονειρεύεται να γίνει σπουδαία σαμουράι πολεμίστρια. Το ίδιο και η αδελφή της, η Χάνα. Αυτό, όμως, είναι αδύνατον, καθώς η θέση της γυναίκας βρίσκεται αποκλειστικά μέσα στην οικογένεια.

Ο διψασμένος για εξουσία θείος των ηρωίδων θα παραβιάσει τον κώδικα των σαμουράι και θα δολοφονήσει τον πατέρα τους και τα μεγάλα τους αδέλφια. Τότε ο κόσμος των δύο αδελφών αλλάζει μεμιάς. Αφού καταφέρουν να ξεφύγουν από τη δολοφονική μανία των αντρών του θείου τους, αναγκάζονται να μεταμφιεστούν σε αγόρια και να βρουν καταφύγιο σε μια φημισμένη σχολή για σαμουράι ως υπηρέτες. Στόχος τους είναι να βρουν τη μητέρα τους, που, μαζί με τον μικρό τους αδερφό, έχει εξαφανιστεί μυστηριωδώς, αλλά και να εκδικηθούν τον θάνατο του πατέρα τους και να αποκαταστήσουν την τιμή της οικογένειάς τους. Η Κίμι και η Χάνα θα έρθουν αντιμέτωπες με τρομερά ξίφη, μυστηριώδεις σκιές και προδοσίες, θα μάθουν να υπακούουν στον κώδικα των σαμουράι, ενώ, παράλληλα, θα δουλέψουν με πάθος και αποφασιστικότητα προκειμένου να πάρουν εκδίκηση για τις αδικίες που έχουν διαπραχθεί σε βάρος της οικογένειάς τους. Έτσι η ζωή τους θα μετατραπεί ξαφνικά σε μια περιπέτεια που δε θα μπορούσαν ποτέ να φανταστούν ότι θα ζούσαν. Μετά από αυτήν, τίποτα δε θα ’ναι ξανά το ίδιο...

διάβασε για τους σαμουράι...

Η λέξη «σαμουράι» σημαίνει φύλακας ή φρουρός. Οι σαμουράι αποτέλεσαν ιδιαίτερη κοινωνική τάξη ισόβιων και αφοσιωμένων πολεμιστών. Η ιστορία τους αρχίζει τον 12ο αιώνα και διαρκεί 600 χρόνια. Η θέση τους στο κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο της ιαπωνικής φεουδαρχίας υπήρξε σημαντική, καθώς λειτούργησαν αρκετές φορές ως ρυθμιστές της ροής των ιστορικών γεγονότων. Απέκτησαν μεγάλη φήμη για τις ικανότητές τους στον χειρισμό των όπλων, ιδιαίτερα στο ξίφος, και τα κατορθώματά τους έγιναν θρύλοι. Ένας ιδιαίτερα αυστηρός κώδικας καθόριζε τη φιλοσοφία και τον τρόπο ζωής τους, υπαγορεύοντας την πιστή τήρηση κανόνων συμπεριφοράς, όπως η ειλικρίνεια και η ηθική, η γνώση και η αυτογνωσία, η αυτοθυσία, η αγάπη των γονιών, η κατανόηση και συμπάθεια προς τον συνάνθρωπο, η φροντίδα των ταπεινών και των ηλικιωμένων, ο σεβασμός του ανθρώπου. Ολόκληρη η ζωή τους αποτελούσε ένα μοναδικό παράδειγμα προσήλωσης, αξιοπρέπειας, αυτοελέγχου και συνεχούς σωματικής, πνευματικής και ψυχικής άσκησης. Ιδανικό απώτερο τέλος της ζωής τους ήταν ο τιμημένος θάνατος στο πεδίο της μάχης ή η αυτόβουλη υποβολή τελετουργικής αυτοχειρίας (χαρακίρι) για την αποκατάσταση μιας προσωπικής τους προσβολής ή αδυναμίας.

... και για τις γυναίκες σαμουράι

 

Αν και η κοινωνία των σαμουράι ήταν ανδροκρατούμενη, τα ιστορικά αρχεία αναφέρουν ότι τα θηλυκά μέλη στις πατριές των σαμουράι επεδείκνυαν συχνά μαχητικό πνεύμα, ενώ η φροντίδα τους για θέματα τιμής και καθήκοντος μπορούσε να παραβληθεί με αυτή των ανδρών. Οι γυναίκες εκπαιδεύονταν στις τέχνες της μάχης και με την πάροδο του χρόνου γίνονταν επιδέξιες στη χρήση της λόγχης ναγκινάτα και άλλων όπλων. Ιστορίες για θαρραλέες και αφοσιωμένες σαμουράι γυναίκες αφθονούν στο επικό έργο Χάικε Μονογκατάρι.

Soundtrack

Ταινίες

δες τους Εφτά σαμουράι του Γιαπωνέζου σκηνοθέτη Ακίρα Κουροσάβα, τον Τελευταίο σαμουράι του Έντβαρτ Ζβικ με τον Τομ Κρουζ και το Kill Bill του Κουέντιν Ταραντίνο με την Ούμα Θέρμαν, όπου, μεταξύ άλλων, υιοθετείται ο κώδικας τιμής των Σαμουράι.

Video

See video

άκουσε δείγμα παραδοσιακής ιαπωνικής μουσικής Noh

See video

άκουσε τη διασκευή ενός παραδοσιακού θέματος από τους πολύ δημοφιλείς στην Ιαπωνία Yoshinda Brothers

See video

άκουσε σύγχρονα beat παιγμένα με το παραδοσιακό όργανο σαμισέν από τους Yoshinda Brothers

See video

άκουσε δείγμα παραδοσιακής ιαπωνικής μουσικής garaku

See video

άκουσε σύγχρονα beat παιγμένα με το παραδοσιακό όργανο σαμισέν από τους Yoshinda Brothers

See video

άκουσε σύγχρονα beat παιγμένα με το παραδοσιακό όργανο σαμισέν από τους Yoshinda Brothers (δες και το βίντεο από τη σειρά κινουμένων σχεδίων Samurai Champloo)

Κριτικές

Σχόλιο μεταφράστριας

Ένα βιβλίο που από τις πρώτες κιόλας σελίδες θα σε μεταφέρει πίσω στον χρόνο, στην εποχή των φοβερών και τρομερών σαμουράι! Διαβάζοντάς το, θα νιώσεις κι εσύ μέρος αυτής της συναρπαστικής περιπέτειας, είτε είσαι αγόρι είτε κορίτσι, με τη σύγκρουση μεταξύ καλού και κακού, εκδίκησης και προδοσίας, τόλμης και καταπίεσης να κυριαρχεί!

Ως μεταφράστρια, δυσκολεύτηκα λίγο με τα γιαπωνέζικα ονόματα (Καγκενάσι, Τσότζι, Γκόκου κ.ά.) και με ορισμένους καθαρά γιαπωνέζικους όρους (όπως το «μπούσι» –τον κώδικα των σαμουράι–, το καλαμωτό χαλάκι «τατάμι» και άλλους). Έτσι, χρειάστηκε να κάνω αρκετή έρευνα για να αποδώσω σωστά όλους τους όρους και να γράψω επεξηγηματικές σημειώσεις όπου αυτοί αναφέρονταν.