Απόσπασμα
Όταν τα θυμάται αυτά, λέει πως αδικήθηκε πολύ. Από ποιον αδικήθηκε; Από τη ζωή. Και ποια είναι η ζωή; Ο Θεός. Μα ο Θεός είναι καλός. Πρέπει λοιπόν να υπάρχει και ένας σατανάς που παλεύει μαζί του, κι όποιος κερδίσει. Φαίνεται πως η Ανάστω βρέθηκε μέσα στα κερδισμένα του Σατανά.
Ο πατέρας δεν τα κατάφερε να ορθοποδήσει, κι ας δούλευαν όλοι. Έπρεπε ν’ αγοράσει το οικοπεδάκι του ξαδέρφου, να ’χουν μια στέγη τα παιδιά πάνω απ’ το κεφάλι τους. Η μάνα τον ζόριζε, η φτώχεια τον τρόμαζε, κι έτσι η Ανάστω αναγκάστηκε να πάει στη φάμπρικα. Ήταν εννιά χρονώ. Κι ο Νόμος; Δε βαριέσαι... Ο Νόμος. Όταν τον συμφέρει, κάνει πως δε βλέπει. «Τα χέρια των παιδιών είναι σβέλτα και φτηνά», αυτό πια το ’χε μάθει παπαγαλία.
Περίληψη
Δύο παράλληλες ιστορίες στο παρόν και στο παρελθόν. Το παρελθόν και το παρόν της Ανάστως. Η Ανάστω γεννήθηκε σ’ ένα μικρό χωριό, κάτω από μια αχλαδιά, από μια μάνα που δεν την ήθελε γιατί ήταν κορίτσι. Πήγε σχολείο και τελείωσε την πρώτη δημοτικού με Άριστα. Αγαπούσε τα γράμματα και ήθελε να γίνει γιατρός, αλλά ένας παγετός που κατέστρεψε τη γη τους κατέστρεψε και τα όνειρά της. Η Ανάστω αναγκάστηκε να αφήσει το σχολείο και να πιάσει δουλειά σ’ ένα σπίτι. Από εκεί και πέρα η ζωή τής φέρεται πολύ σκληρά. Της παίρνει αυτούς που αγαπά και της δίνει ανθρώπους που τη βασανίζουν, δεν τη συμπονούν και την εκμεταλλεύονται. Αυτό εξακολουθεί να συμβαίνει και στο παρόν της αφήγησης, όπου παρουσιάζεται ακόμη ένα πρόσωπο: η Βίργω, η συγγραφέας και φίλη της Ανάστως που καταγράφει τη ζωή της. Η Βίργω, έχοντας τα δικά της προβλήματα με την οικογένειά της και ιδιαίτερα με τον άντρα και την κόρη της, θα βοηθήσει την Ανάστω, αλλά θα βοηθηθεί κι από αυτή. Η Βίργω θα δώσει στην Ανάστω το θαύμα που περιμένει σε όλη της τη ζωή.
Σχετικά Βιβλία
Κριτικές
"Το παραράδιασμα" της Ζώρζ Σαρή είναι ένα συναρπαστικό ελληνικό μυθιστόρημα. Ζωντανεύει τμήμα της ελληνικής ζωής με ηρωίδα την έξυπνη χωριατοπούλα Ανάστω, την κοπέλα που είχε πνευματικές προϋποθέσεις και χειροπιαστές δυνατότητες για γράμματα, αλλά… Αυτό το "αλλά" την οδήγησε στο μεροκάματο.
Η γραφή της Ζωρζ Σαρή έχει ενάργεια, γνώση της ψυχοσύνθεσης του Έλληνα ανθρώπου, βιώματα της ζωής της ενδοχώρας και των αστικών κέντρων, κοντολογίς το "είναι" του Έλληνα…
Ιωάννης Θεοχάρης
Δημοσιογράφος
Εφημ. ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ (Γιάννινα), 14-4-1992
Ελένη Σαραντίτη, «Χαρίστε βιβλία στα παιδιά σας: Το παραράδιασμα», εφ. Ελευθεροτυπία, 6 Δεκεμβρίου 1989
Main menu
Ήρωες
Ανάστω:
Γεννήθηκε σε μια πολύ φτωχή οικογένεια, όπου ένιωσε αγάπη μόνο από τον πατέρα και όχι από τη μητέρα της. Από μικρή ήταν καλοσυνάτη, εργατική, ντροπαλή, αλλά ταυτόχρονα ειλικρινής και ευθύς. Πιάνει από μικρή δουλειά και αφοσιώνεται στην ανατροφή του αδερφού της. Σε μικρή ηλικία συναντά και τον μεγάλο της έρωτα, αλλά και πάλι η ζωή έχει άλλα σχέδια. Η Ανάστω συνεχίζει με περηφάνια και καρτερικότητα, αλλά κάποια στιγμή αναγκάζεται να συμβιβαστεί. Αυτή τη φορά δεν αντιδρά δυναμικά στην κακοτυχία της. Υποτάσσεται στη μοίρα της, αγκιστρωμένη στις ρίζες της, με μοναδική της παρηγοριά ένα σκυλί, στο οποίο εκδηλώνει την τρυφερότητα και την ευαισθησία της.
Βίργω:
Χαρακτήρας αινιγματικός, καθώς μας παραπέμπει με υπαινιγμούς αλλά όχι άμεσα στη Ζωρζ Σαρή. Εμφανίζεται ως πρωταγωνιστικός χαρακτήρας, αλλά ταυτόχρονα και ως συγγραφέας και αφηγήτρια σε κάποια σημεία.
Είναι 52 χρονών, χωρισμένη, με δύο παιδιά. Καπνίζει πολύ, κουτσαίνει λίγο, έχει καυστικό χιούμορ και η σχέση με την κόρη της δεν είναι ίδια με τη σχέση που έχει με τον γιο της. Ζει μόνη, αλλά όχι ευτυχισμένη. Η κόρη της την κατηγορεί για τη σχέση σιωπής που έχει με τον πατέρα της και με την ίδια. Τη θεωρεί εγωίστρια. Η Βίργω νιώθει ευάλωτη, απαισιόδοξη, μόνη και απελπισμένη για αγάπη και στοργή. Μοναδική της διέξοδος το γράψιμο.
Στράτος:
Ο σύζυγος της Ανάστως. Κακός, εγωπαθής, απάνθρωπος, σκληρός. Ζηλεύει τον αδερφό της Ανάστως και τη σχέση της μαζί του.
Σχόλια