Hint! Μπορείς να ανεβάζεις την άποψή σου, αφού πρώτα γίνεις μέλος της παρέας μας εδώ. Είσαι μέσα, λοιπόν;

Τα τέρατα του λόφου
Συγγραφέας: Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου
Σχεδιασμός Εξωφύλλου: Κατερίνα Χαδουλού
Ηλικία:12+
Λέξεις κλειδιά: σκίνχεντ, ρατσισμός, νεοναζί
ISBN:9789601604220 , Σελίδες:168 , ΒΚΜ:04422
Διάβασε απόσπασμα από το βιβλίο: doc, html

Περίληψη

Μια καλοκαιριάτικη μέρα, η νεαρή Όλγα και η φίλη της η Ειρήνη θα δουν με τα ίδια τους τα μάτια κάτι που δεν είχαν φανταστεί ποτέ: Τέρατα αληθινά, που ζουν ανάμεσά μας, όχι σαν εκείνα τα ψεύτικα που συναντούσαν στις σελίδες βιβλίων φαντασίας ή έβλεπαν σε ταινίες φρίκης. Είναι οι «σκίνχεντς», μια ομάδα ρατσιστών, νεαρών νεοναζί, που επιτίθενται στα προσφυγάκια και στα παιδιά των ξένων εργατών.
Τα δυο κορίτσια θα γίνουν μάρτυρες της κακοποίησης ενός παιδιού από την Αφρική και αργότερα μιας ακόμη εγκληματικής ενέργειας. Αυτό θα στοιχίσει ακριβά ιδιαίτερα στην Όλγα, που γίνεται στόχος των ρατσιστών. Τις παραμονές ενός γάμου, για τον οποίο ετοιμάζονται ανυποψίαστοι όλοι οι συγγενείς και οι φίλοι της, θα πέσει στα χέρια των τεράτων.
Φυλακισμένη στο άντρο τους, η ΄Ολγα θα περάσει έναν εφιάλτη που θα της δείξει τι σημαίνει αγριότητα αλλά και τι θα πει θάρρος και τόλμη. Είναι η τόλμη που θα δείξουν οι φίλοι της με το ευφάνταστο σχέδιο που καταστρώνουν για τη σωτηρία της, αλλά και το θάρρος που θα δείξει ο πιο κατάλληλος για να φέρει εις πέρας αυτή την αποστολή. Το ίδιο θάρρος θα δείξει και η ΄Ολγα. Η απέχθειά της για τα σύγχρονα, αληθινά τέρατα ατσαλώνει τη θέλησή της και της δίνει τη δύναμη να τα αντιμετωπίσει με ευστροφία. Ως την τελευταία στιγμή όμως, τα τέρατα δεν το βάζουν κάτω. Θα προσπαθήσουν ακόμα μια φορά να δράσουν. Κι αυτό θα βάλει σε κίνδυνο τη ζωή των καλεσμένων στον γάμο…

Video

See video

Δες βίντεο σχετικά με τους νεοναζί (1ο βίντεο).

See video

Δες βίντεο σχετικά με τους νεοναζί (2ο βίντεο).

Κριτικές

Δημοσιεύματα από τον τύπο

«Μετρημένοι είναι οι συγγραφείς που γράφουν μυθιστορήματα για εφήβους. Αυτοί όμως που γράφουν έχουν διευρύνει τη θεματολογία τους παρουσιάζοντας ζητήματα κοινωνικού προβληματισμού με σκοπό να ευαισθητοποιήσουν για τις πραγματικότητες που ενυπάρχουν στη σύγχρονη κοινωνία. Πιστεύοντας ότι οι διαφορετικές πλευρές της καθημερινότητας γίνονται περισσότερο απτές όταν πλέκονται μυθιστορηματικά, δίνουν ερεθίσματα στην πραγματική διάθεση που χαρακτηρίζει την εφηβική ηλικία για αναζήτηση, συζήτηση και γόνιμο προβληματισμό... Τα Τέρατα του λόφου είναι ένα αντιρατσιστικό πολιτικό βιβλίο για τους σκίνχεντ και τις νεανικές ομάδες των νεοναζί που δρουν στις γειτονιές της Αθήνας. Με ευθύτητα η συγγραφέας μιλάει για την ψυχολογία και τη δράση αυτών των ομάδων οι οποίες δε θέλουν και πολύ για να περάσουν από τη λεκτική επιθετικότητα και τη διακόσμηση των τοίχων της πόλης με αντιδραστικά συνθήματα σε πράξεις ωμής βίας... Τα στοιχεία για την ιδεολογία και τη δράση των ευρωπαϊκών ομάδων νεοναζί που αναφέρονται στο μυθιστόρημα δίνουν το απαραίτητο πλαίσιο για την κατανόηση από τους νεαρούς αναγνώστες αυτού του κοινωνικού φαινομένου, ενώ ταυτόχρονα θεμελιώνουν την πεποίθησή μας ότι αυτή η ακραία άποψη για την “καθαρή φυλετικά” κοινωνία είναι μια τεχνητή ιδεολογική κατασκευή απολύτως απορριπτέα».
Μαρίζα Ντεκάστρο
ΤΟ ΑΛΛΟ ΒΗΜΑ

«... Το βιβλίο είναι δομημένο με τέχνη. Η αγωνία βήμα βήμα φτάνει στην κορύφωση... Ένα μυθιστόρημα με ενδιαφέρον θέμα κι ακόμα πιο ενδιαφέρουσα πλοκή, που δεν αφορά μόνο τα μεγάλα παιδιά, αλλά κι εμάς τους μεγάλους».
Αγγελική Βαρελλά
Περιοδικό ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ, τ. 7

«... Ένα βιβλίο με γερή δομή και γλαφυρή γραφή που εκφράζει μια σημερινή πραγματικότητα».
Λίτσα Ψαραύτη
Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ (Βιβλιοδρόμιο)

«Η συγγραφέας παρουσιάζει ένα οξύ πρόβλημα που υφέρπει στο υπογάστριο πολλών σύγχρονων κοινωνιών: τη βία εκείνη που έχει αποτρόπαιο νεοναζιστικό πρόσωπο. Ταυτόχρονα το βιβλίο αποτυπώνει μια διαπολιτισμική συλλογιστική. Ο ρεαλισμός των δρωμένων έχει διττή όψη. Η μία έχει σχέση με την έμμεση κριτική του κοινωνικού συστήματος και η άλλη με διεισδυτικό τρόπο εισχωρεί ως τα βάθη της κοινωνικής πρακτικής. Ταυτόχρονα το μυθιστόρημα δεικνύει μια άλλη συλλογιστική: εκείνη της αντίστασης, πολιτισμικής και κοινωνικής, απέναντι σε ό,τι εμποδίζει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τη σύγχρονη πολυπολιτισμική της όψη. Να σημειώσουμε επίσης τον ικανό χειρισμό της γλώσσας, τους ζωντανούς διαλόγους και την εναλλαγή των συναισθημάτων των ηρώων που αυξάνουν από κεφάλαιο σε κεφάλαιο την ένταση της πλοκής και την έκταση της περιπέτειας των δρώντων προσώπων...»
Γιάννης Σ. Παπαδάτος
Περιοδικό ΔΙΑΒΑΖΩ, τ. 445 (Πρόταση για το βραβείο νεανικής λογοτεχνίας 2003)

«Η Λ. Π.-Α. παρουσιάζει με τρόπο ρεαλιστικό ένα από τα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα της εποχής μας, αυτό που έχει να κάνει με τον ρατσισμό και τη βία. Η Λ. Π.-Α. έχει μια συνεπή και ιδιαιτέρως σημαντική παρουσία στον χώρο της παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας. Τα βιβλία της έχουν βοηθήσει να διευρυνθεί η θεματική της λογοτεχνίας των παιδιών και η ίδια να στήσει έναν εντελώς προσωπικό μυθιστορηματικό κόσμο... Με το τελευταίο της αυτό μυθιστόρημα αποδεικνύει ότι ξέρει τον τρόπο να συνθέτει ένα σύγχρονων προδιαγραφών έργο για μεγάλα παιδιά με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρει κοινωνική ευαισθητοποίηση, αλλά και αναγνωστική απόλαυση».
Μάνος Κοντολέων
Περιοδικό ΔΙΑΒΑΖΩ, τ. 445 (Πρόταση για το βραβείο νεανικής λογοτεχνίας 2003)

Κριτικές νεαρών αναγνωστών από το Greekbooks.gr
Γιάννα: ΥΠΕΡΟΧΟ... 04/10/2011
 
GIORGOS KALFAS NEAPOLI KOZANIS: Εξαιρετικό βιβλίο που σε κάνει να το διαβάζεις όλη την ώρα. Προσωπικά εγώ το διάβασα σε 2 μέρες, γιατί πιο απλά δεν είχα βαρεθεί κ κουραστεί. Επίσης όταν διαβάζεις το βιβλίο σού φαίνεται πως κ εσύ συμμετέχεις στην ιστορία..........!!!! 10/01/2011
 
Cristie: Ένα από τα καλύτερα βιβλία, παρουσιάζει τη διαφορετικότητα των ανθρώπων, τις σχέσεις μεταξύ τους, και την τραγική ιστορία ενός παιδιού, που η Όλγα, η πρωταγωνίστρια, με τα μάτια της είδε να το ξυλοκοπούν, κάνει ό,τι μπορεί για να τον σώσει, όμως δεν θα σας πω τη συγκλονιστική συνέχεια που περικλείει αυτό το βιβλίο. 22/12/2009

“… Το εφηβικό αυτό ανάγνωσμα της Λότης ΠέτροβιτςΑνδρουτσοπούλου είναι μια πραγματική σημερινή εικόνα, ένα βιβλίο που καταπιάνεται με ρεαλισμό με το μεγάλο αυτό κοινωνικό πρόβλημα. Kαι επειδή πολλοί απο τους ήρωες μας είναι γνώριμοι από άλλα μυθιστορήματα της ίδιας συγγραφέως, σε βάζει πολύ γρήγορα στην ιστορία, μολονότι τα πρόσωπα που εμπλέκονται είναι πολλά. Τελικά σε κάνει να αναρωτιέσαι, πόσα τέτοια μεμονωμένα περιστατικά θα ταλανίσουν την κοινωνία, για να σταματήσουν τα τέρατα να μισούν, να καίνε, ίσως και να δολοφονούν όποιον είναι διαφορετικός;”
http://paramythotopos.blogspot.gr/2013/05/blog-post.html?spref=fb


Ο Συγγραφέας αποκαλύπτει

Στο βιβλίο Τα τέρατα του λόφου ήρωες γνωστοί από προηγούμενα μυθιστορήματά μου βρίσκονται αντιμέτωποι με τέρατα αληθινά που οραματίζονται ένα Δ΄ Ράιχ και δρουν στην περιοχή του λόφου του Στρέφη. Ο νεοναζισμός, που από τις αρχές του ’90 σαν αυγό του φιδιού εκκολάφθηκε στον κόρφο της Ευρώπης, δηλητηριάζει έκτοτε πολλές από τις χώρες της, ακόμα και την Ελλάδα, μολονότι η χώρα μας είχε υποστεί τα πάνδεινα από τους Ναζί κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η μόλυνσή της, έστω και σε περιορισμένη κλίμακα, από ένα τέτοιο «δηλητήριο» θα έπρεπε να είναι αδιανόητη. Και όμως, όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, ομάδες νεοναζί δημιουργήθηκαν και στην Ελλάδα!
    Ερευνώντας τα αίτια γι’ αυτό το «αδιανόητο», διαπίστωσα με έκπληξη ότι πολλοί έφηβοι δεν είναι αρκετά ή σωστά πληροφορημένοι σχετικά με το θλιβερό φαινόμενο του νεοναζισμού. Και το θέμα άρχισε να με απασχολεί σοβαρά. Ήρθε τότε το «ερέθισμα» εκείνο που στους συγγραφείς λειτουργεί ως έμπνευση, ώστε το «θέμα» να γονιμοποιηθεί και να μεταμορφωθεί σε μυθιστόρημα. Το ερέθισμα ήταν μια αποτρόπαιη είδηση: ο φόνος ενός μετανάστη από τη Νιγηρία, το μόνο «έγκλημα» του οποίου, κατά τους νεοναζί, ήταν ότι δεν ανήκε στη λευκή φυλή! Έτσι, άρχισε να «γεννιέται» αυτό το βιβλίο.
Απαραίτητη για να γραφεί ένα κοινωνικό μυθιστόρημα είναι η μελέτη και η έρευνα γύρω από το κύριο θέμα του. Έτσι, χρειάστηκε να μάθω πολύ περισσότερα από όσα ήδη γνώριζα, να συγκεντρώσω όσο περισσότερα στοιχεία μπορούσα και να επαληθεύσω τις πληροφορίες που συνέλεξα. Γνωρίζοντας πως απευθύνομαι κυρίως σε εφήβους, ήξερα πως επωμίζομαι την ευθύνη να τους δώσω ένα μυθιστόρημα που θα έθιγε με απόλυτη ειλικρίνεια ένα τόσο σοβαρό θέμα. Το εγχείρημα δεν ήταν εύκολο. Χρειάστηκε πολύς κόπος και πολύς χρόνος για να ολοκληρωθεί το βιβλίο. Άξιζε όμως τον κόπο, νομίζω. Κι ελπίζω πως θα συμφωνήσουν σ’ αυτό και οι αναγνώστες.

Σχόλια

Είναι ένα βιβλίο το οποίο πρέπει να διαβάσει κάθε έφηβος, άλλα και ενήλικας. Είναι ένα από τα ωραιότερα που έχω διαβάσει.