Hint! Μπορείς να ανεβάζεις την άποψή σου, αφού πρώτα γίνεις μέλος της παρέας μας εδώ. Είσαι μέσα, λοιπόν;


Απόσπασμα

Ένα κορίτσι που σιχαίνεται τα ζυμαρικά και λατρεύει τα κάπκεϊκ και που πάντα θα βρίσκει νόστιμο το ρύζι της μητέρας της – και που πλέον λατρεύει τα τυρογαριδάκια και τις κροκέτες ψαριού. Ένα κορίτσι που ξενυχτάει διαβάζοντας για το διαγώνισμα της φυσικής. Ένα κορίτσι που ανησυχεί μήπως η καλύτερή της φίλη είναι θυμωμένη μαζί της. Ένα κορίτσι σαν όλα τα άλλα.

Αλήθεια τώρα θα μιλούσα ενώπιον του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών; Πόσο είχε αλλάξει η ζωή μου!

Ντύθηκα προσεχτικά εκείνο το πρωί, φορώντας το αγαπημένο μου ροζ σαλβάρ καμίζ και μια απ’ τις μαντίλες της Μπεναζίρ Μπούτο. Δεν είχα γράψει τον λόγο μου έχοντας μόνο τα μέλη του ΟΗΕ κατά νου. Τον είχα γράψει για κάθε άνθρωπο στον κόσμο που μπορεί να έπαιρνε θάρρος απ’ τα λόγια μου και να διεκδικούσε τα δικαιώματά του. Δεν ήθελα να με σκέφτονται ως «το κορίτσι που πυροβόλησαν οι Ταλιμπάν», αλλά ως «το κορίτσι που αγωνίστηκε για την εκπαίδευση», το κορίτσι που αγωνίζεται για την ειρήνη, με τη γνώση ως μόνο της όπλο.

Στην ομιλία μου είπα:

Αγαπητά μου αδέλφια,

Ένα πράγμα να θυμάστε: η Ημέρα της Μαλάλα δεν είναι η δική μου μέρα.

Είναι η μέρα κάθε γυναίκας, κάθε αγοριού και κάθε κοριτσιού που ύψωσε τη φωνή του για τα δικαιώματά του. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί απ’ τους τρομοκράτες, κι εκατομμύρια έχουν τραυματιστεί. Είμαι απλώς μία από αυτούς.

Οπότε στέκομαι εδώ… ένα κορίτσι απ’ τα πολλά.

Δε μιλάω για τον εαυτό μου, μα για όλα τα κορίτσια και τα αγόρια του κόσμου.

Υψώνω τη φωνή μου όχι για να φωνάξω, μα για να ακουστούν αυτοί που δεν έχουν φωνή.

Αυτοί που αγωνίστηκαν για τα δικαιώματά τους:

Το δικαίωμα να ζουν ειρηνικά.

Το δικαίωμα να τους συμπεριφέρονται με αξιοπρέπεια.

Το δικαίωμα στις ίσες ευκαιρίες.

Το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση.

Στις 9 Οκτωβρίου του 2012, μια σφαίρα των Ταλιμπάν με βρήκε στην αριστερή πλευρά του μετώπου. Πυροβόλησαν και τις φίλες μου. Νόμιζαν ότι οι σφαίρες θα μας έκαναν να σωπάσουμε. Αλλά απέτυχαν. Κι έπειτα, μέσα από εκείνη τη σιωπή ξεπήδησαν χιλιάδες φωνές. Οι τρομοκράτες νόμιζαν ότι μπορούσαν να αλλάξουν τους στόχους μας και να εμποδίσουν τις φιλοδοξίες μας, αλλά τίποτε δεν άλλαξε στη ζωή μου εκτός απ’ αυτό: η αδυναμία, ο φόβος και η απελπισία πέθαναν. Η δύναμη και το θάρρος γεννήθηκαν. Είμαι η ίδια Μαλάλα. Οι φιλοδοξίες μου παραμένουν οι ίδιες. Όπως και οι ελπίδες μου. Όπως τα όνειρά μου.

Ένα παιδί, ένας δάσκαλος, ένα μολύβι κι ένα βιβλίο μπορούν ν’ αλλάξουν τον κόσμο.

Καθώς άκουγα το χειροκρότημα κι επέστρεφα στη θέση μου, το μόνο που σκεφτόμουν ήταν ότι είχα διανύσει μεγάλη απόσταση από εκείνο το νήπιο που παρέδιδε μαθήματα στα άδεια θρανία της Σχολής Χουσάλ. Και είχα διανύσει εξίσου πολύ δρόμο απ’ το κορίτσι που έβγαζε λόγους μπροστά στον καθρέφτη του μπάνιου. Κατά κάποιον τρόπο, με τη χάρη του Θεού, απευθυνόμουν στ’ αλήθεια σε εκατομμύρια ανθρώπους.

Με λένε Μαλάλα. Πώς ένα κορίτσι υπερασπίστηκε το δικαίωμα στη μόρφωση και άλλαξε τον κόσμο (Έκδοση για νέους αναγνώστες)
Συγγραφέας: Malala Yusafzai Patricia McCormick
Μεταφραστής: Πέτρος Χατζόπουλος
Ηλικία:12+
Λέξεις κλειδιά: Τρομοκρατία, Ταλιμπάν, προσφυγιά, Δικαιώματα γυναικών, Δικαίωμα στην Εκπαίδευση, Βραβείο Νόμπελ, ανθρώπινα δικαιώματα
ISBN:9789601659435 , Σελίδες:256 , ΒΚΜ:09943
Διάβασε απόσπασμα από το βιβλίο: pdf

Περίληψη

Όταν οι Ταλιµπάν κατέλαβαν την εξουσία στην κοιλάδα Σουάτ του Πακιστάν, ένα κορίτσι τούς εναντιώθηκε. Η Μαλάλα Γιουσαφζάι αρνήθηκε την επιβεβληµένη σιωπή και πολέµησε για το δικαίωµά της στην εκπαίδευση. Την Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012, στα δεκαπέντε της χρόνια, η Μαλάλα πυροβολήθηκε στο κεφάλι σχεδόν εξ επαφής ενώ επέβαινε στο σχολικό λεωφορείο, και ελάχιστοι ήταν αυτοί που πίστευαν ότι θα επιβιώσει. Ωστόσο, η θαυµατουργή ανάνηψη της Μαλάλα την οδήγησε σ' ένα εκπληκτικό ταξίδι, από µια µακρινή κοιλάδα του βόρειου Πακιστάν στις αίθουσες του κτιρίου των Ηνωµένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Στα δεκαέξι της, έγινε παγκόσµιο σύµβολο ειρηνικής διαµαρτυρίας και η νεότερη υποψήφια για το Νόµπελ Ειρήνης στην ιστορία του θεσµού.

Το Με λένε Μαλάλα είναι η αξιοθαύµαστη ιστορία µιας οικογένειας που ξεριζώθηκε εξαιτίας της τροµοκρατίας, η ιστορία της µάχης για την εκπαίδευση των κοριτσιών, η ιστορία ενός πατέρα ο οποίος -ιδιοκτήτης σχολείου ο ίδιος- αγωνίστηκε κι ενθάρρυνε την κόρη του να γράφει και να φοιτά· είναι, τέλος, η ιστορία ενός γενναίου κοριτσιού µε δυο γονείς που αγαπούν µε πάθος την κόρη τους σε µια κοινωνία που δείχνει σαφή προτίµηση στους γιους. Το βιβλίο που θα µας κάνει όλους να πιστέψουµε πραγµατικά ότι µπορεί σήµερα η φωνή ενός και µόνο ανθρώπου να εµπνεύσει και να αλλάξει ολόκληρο τον κόσµο.  

Video

See video

Δες το trailer του ντοκιμαντέρ για τη ζωής της Μαλάλα Γιουσαφζάι.

See video

Βίντεο με το ελληνικό τρέιλερ του βιβλίου.

See video

Βίντεο με ομιλίες της Μαλάλα.

See video

Βίντεο με ομιλίες της Μαλάλα.

See video

Δες το trailer του ντοκιμαντέρ για τη ζωής της Μαλάλα Γιουσαφζάι.

Ο Συγγραφέας αποκαλύπτει

Βίντεο με ομιλίες της Μαλάλα

https://www.youtube.com/watch?v=WkhZyUouK08

https://www.youtube.com/watch?v=iPRnhR9QaEk