Hint! Μπορείς να ανεβάζεις την άποψή σου, αφού πρώτα γίνεις μέλος της παρέας μας εδώ. Είσαι μέσα, λοιπόν;


Απόσπασμα

…Σταμάτησε να παίζει και με κοίταξε ίσια στα μάτια.

«Πέρασα πολύ, πάρα πολύ δύσκολα χρόνια, ξέρεις, όταν ήμουν μικρό παιδί. Αντιμετωπίζαμε τεράστιες δυσκολίες, ιδίως μετά τον θάνατο του πατέρα μου. Πέρασα μια κατάθλιψη πολύ βαριά, μια «περίοδο μηδενισμού» όπως λέμε. Δεν ήθελα να βλέπω κανέναν εκτός από την αδερφή μου και τη μητέρα μου, δεν ήθελα να βγαίνω έξω – δεν ήταν κι εύκολο άλλωστε, μέναμε τότε στην οδό Σμολένσκη, εντελώς άβολη για την περίπτωσή μου…»

«Δεν υπάρχει λόγος τώρα να τα θυμάσαι όλ’ αυτά, Θέμη μου!» αποφάσισα να τον βγάλω από τις πικρές αναμνήσεις. «Πέρασαν πια, τώρα είσαι μια χαρά και όλα θα γίνουν όπως τα θέλεις από δω κι εμπρός!»

«Λες;» έκανε.

Και η λάμψη εκείνη ξαναγύρισε στο πρόσωπό του.

Δεν είχαμε κέφι γι’ άλλο σκάκι. Με είχε κιόλας νικήσει στα γρήγορα δύο φορές!

Ούτε θυμάμαι πώς έγινε και αρχίσαμε να μιλάμε για διαβάσματα και για ποίηση. Κάποια στιγμή πήγε στη βιβλιοθήκη και μου έφερε μερικές ποιητικές συλλογές. Σε κάθε βιβλίο εξείχαν ένα σωρό σελιδοδείκτες.

«Έχω βάλει σημάδι σε όσα μου αρέσουν ιδιαίτερα» είπε και το βλέμμα του χαμήλωσε.

Τα πήρα να ρίξω μια ματιά. Στο πρώτο που άνοιξα, το μάτι μου έπεσε σ’ ένα στίχο υπογραμμισμένο. Ήταν του Τάσου Λειβαδίτη: Στην πιο μικρή στιγμή μαζί σου, έζησα όλη τη ζωή.
Συνέχισα τις ματιές… Όλα μιλούσαν για μεγάλη αγάπη, για έρωτες χωρίς ανταπόκριση, για όνειρα ανεκπλήρωτα…  Αχ, Όλγα, είπα μέσα μου. Κοίτα πώς έχουν έρθει τα πράγματα! Εσύ να λιώνεις για τον Απελλή, ο Θέμης να υποφέρει για σένα, κι εγώ να τον λατρεύω χωρίς ελπίδα… Πιο αλλόκοτη «αχώριστη τριάδα» δε θα μπορούσε να γίνει!
Αμίλητη αγάπη
Συγγραφέας: Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου
Σχεδιασμός Εξωφύλλου: Κατερίνα Χαδουλού
Ηλικία:15+
Λέξεις κλειδιά: νεοναζί, νέοι με περιορισμένη κινητικότητα, έρωτας, Ενδοσχολική βία, άτομα με ειδικές ανάγκες, bullying
ISBN:9789601655031 , Σελίδες:160 , ΒΚΜ:09503
Διάβασε απόσπασμα από το βιβλίο: doc, html

Περίληψη

Ο Θέμης, που τελειώνει το λύκειο, και δυο στενές φίλες λίγο μικρότερές του, η ΄Ολγα και η Ειρήνη, γίνονται μια «αχώριστη τριάδα»για να χειριστούν με θαρραλέο και σωστό τρόπο ένα κρούσμα ενδοσχολικής βίας.Οι προσπάθειές τους θα φέρουν αποτέλεσμα, η «τριάδα» όμως δε θα πάψει να είναι αχώριστη όταν ο σκοπός της πετύχει, αντίθετα θα δεθεί ακόμα περισσότερο. Η φιλία που δένει τους τρεις τους έχει γίνει πια πολύ δυνατή και τη νιώθουν απαραίτητη, μολονότι είναι διαφορετικοί χαρακτήρες με ολότελα διαφορετικές ανάγκες και ψυχοσύνθεση. Έτσι, όταν θα χρειαστεί ν’ αντιμετωπίσουν ένα ακόμα σοβαρό θέμα -τις απειλές που δέχονται από ομάδα νεοναζιστών- θα δράσουν ξανά ενωμένοι, με σύνεση και θάρρος. Η στάση τους θα είναι και πάλι αποτελεσματική, εκείνο όμως που φαίνεται άλυτο είναι το πρόβλημα που έχουν οι δύο από τους τρεις με τα βαθιά αισθήματα που κρύβουν, θεωρώντας ότι δεν έχουν το δικαίωμα να μιλήσουν γι’ αυτά. Ώσπου μια απρόοπτη αναχώρηση θα σταθεί αφορμή να φανερωθεί η αλήθεια…

Soundtrack

Τα λιανοτράγουδα (Αν μ' αγαπάς κι είν' όνειρο)

Φλέρη Νταντωνάκη, Δημήτρης Ψαριανός

http://www.youtube.com/watch?v=eYMuQxHNNSk

Κριτικές

[…] Η Αμίλητη Αγάπη είναι λουσμένη στο φως του "ξανθού ήλιου" που πάντα υπόσχεται μια νέα ημέρα, φιλοτεχνημένη από τα χρώματα της αγάπης. Μια ξεχωριστή ρομαντική ιστορία με πολλαπλά κοινωνικά κι ανθρωπιστικά μηνύματα, που σίγουρα θα συγκινήσει και είναι ιδανικό ανάγνωσμα για εφήβους, αλλά και για ενήλικες ακόμη. από μια Λότη Πέτροβιτς που καθιστά την πένα της ακούραστη παραστάτιδα στις αγωνίες της κοινωνίας...

http://stonasterismotouvivliou.blogspot.gr/2016/06/blog-post_69.html

 

Η Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου με την Αμίλητη αγάπη (εκδ. Πατάκη, 2014) αναδεικνύει τη δυνατή φιλία και τους ισχυρούς δεσμούς που σφυρηλατούνται κατά τη διάρκεια της εφηβείας όταν τα παιδιά έρχονται αντιμέτωπα με ακραία περιστατικά, με ωμή βία που στο βιβλίο έχει χαρακτηριστικά εκφοβισμού αλλά και ναζιστικών συμπεριφορών. Σε πρώτο πλάνο ο αναγνώστης παρακολουθεί τη ζωή τριών εφήβων, δυο κοριτσιών κι ενός αγοριού που αναμετριούνται με τις προκλήσεις αλλά έχουν ο ένας τον άλλον.

Προτάσεις βιβλίων κατά του εκφοβισμού της Ελένης Κορόβηλα http://www.bookpress.gr/kritikes/koinonia/vivlia-ekfovismos?utm_source=Newsletter&utm_medium=email

 

«…Ξέρει η συγγραφέας πού αρχίζει και πού τελειώνει ο λόγος ενός ταλαντούχου κοριτσιού που δεν είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο απ’ αυτό που εμφανίζεται μέσα στο βιβλίο: ένα ευαίσθητο, διαβασμένο και ερωτευμένο νέο κορίτσι που μας παρασύρει στον κόσμο του. Το ξέρει αυτό η συγγραφέας και καταφέρνει να μας το δώσει με την απλότητα και την αμεσότητα που φτιάχνουν μέλι οι μέλισσες: χωρίς να σφίγγονται.Και έτσι, το ζητούμενο αρμονικής σύζευξης μυθοπλασίας, δομής, σχεδιασμού χαρακτήρων και γλώσσας, υπερβαίνει κατά πολύ την απλή αφήγηση ενός ακόμα lovestory για τηνέιτζερς. Γίνεται ένα ανθεκτικό και διαχρονικό crossover βιβλίο, που σημαίνει βιβλίο για όλες τις ηλικίες. […]

Ξέρει η συγγραφέας τη γλώσσα της αγαπημένης της έφηβης ηρωίδας και ούτε σε μια σελίδα δεν προδίδεται ξένος λόγος αλλά ούτε και δήθεν «μοντερνιές» που θα κολάκευαν έναν κάπως λιγότερο απαιτητικό αναγνώστη… Μπορεί να μας νευριάζει λίγο η Ειρήνη με την έλλειψη αυτοπεποίθησης που εκδηλώνει περιστασιακά. Μας έχει όμως συμμάχους της στο μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου και καταλαβαίνουμε την προσπάθειά της να αποδιώξει τους φόβους της και να μάθει πού επιτέλους κλίνει η ερωτική προτίμηση του Θέμη. Μέχρι να φτάσουν εκείνες οι όμορφες δέκα μέρες με τον έρωτα στην άνθισή του…»

Κωστής Μακρής http://www.iporta.gr/politismos/vivlio/item/3930-amiliti-agapi-tis-lotis-petrovits-androutsopoylou-tou-kosti-a-makri

 

«…εξαιρετικό στη σύλληψη και την εξιστόρηση, με πλήθος διακειμενικών στοιχείων, με καίριες αναφορές για τη σχολική βία και τον εκφοβισμό, για τους "ανθρώπους με αναπηρία" (και όχι άτομα με αναπηρία),τη διασύνδεση με πρόσωπα άλλων μυθιστορημάτων της κ.ά…»

Β.Δ. Αναγνωστόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

 

“Βιβλίο άρρηκτα δεμένο με την εφηβική φιλία αλλά και με τον έρωτα. Τον έρωτα που φοβάται να φανερωθεί σ’ αυτήν την ηλικία , μήπως και υπάρχει απόρριψη, αλλά που σαν «ειπωθεί» γίνεται ακόμα δυνατότερος και συχνά παντοτινός. Ο Θέμης, η Όλγα, η Ειρήνη, ο Γρηγόρης και οι τρεις « Νταήδες» συνθέτουν ένα υπέροχο νεανικό μυθιστόρημα κατάλληλο για εφήβους και μεγάλους, ύμνο στην φιλία, στον έρωτα και στην αντιμετώπιση δυσκολιών. Γραμμένο με μαεστρία και πλοκή τέτοια που μόνο οι πολύ μεγάλοι συγγραφείς ξέρουν. Κι εμείς ξέρουμε επίσης πόσο πιο δύσκολο είναι να γράφει κανείς βιβλία για παιδιά και νέους”.

Ελένη Μπετεινάκη http://www.cretalive.gr/culture/view/ta-paramuthia-tou-sabbatou34/179713

 

“…ένας ύμνος στη φιλία και στην αληθινή αγάπη. Η καταξιωμένη συγγραφέας, ακόμα μια φορά, μας γοήτευσε από τις πρώτες σελίδες, που πλημμυρίζουν από ανθρωπιά και ευαισθησία. Με τη γνωστή μαστοριά της κατάφερε να μας πείσει ότι «οι λέξεις είναι η γύρη στ' άνθη των πραγμάτων», όπως λέει ο Σλοβένος συγγραφέας Μπόρις Νόβακ. Το βιβλίο διαβάζεται απνευστί από τους εφήβους, αλλά θα το απολαύσουν και οι μεγάλοι.”

Λίτσα Ψαραύτη, http://diastixo.gr/kritikes/efivika/2728-amiliti-agapi

 

“…Η συγγραφέας καταπιάνεται πάντα με θέματα που απασχολούν τον έφηβο, θέματα κοινωνικά που με μαεστρία γίνονται η αφορμή για μια εφοδιαστική ανάγνωση και καταγράφει μέσα από αυτά, τον παλμό του εφηβικού προβληματισμού, με τρόπο αβίαστο αλλά ισχυρό. Συναρμολογεί λέξεις, μέσα στις οποίες η ελληνική γλώσσα ζωντανεύει λιτά και απολαυστικά.

Το βιβλίο είναι γραμμένο με τη φρεσκάδα και την ορμή της νεανικής εκφοράς. Μεταδίδει έτσι την αισιοδοξία της νεότητας των ηρώων του και ταυτόχρονα προβληματίζει και ανασταίνει συναισθήματα και εμπειρίες. Και μοιάζει να αρέσκεται η συγγραφέας σε ένα παιχνίδι με τον αναγνώστη της, κατατάσσοντάς το στην εφηβική λογοτεχνία. Επειδή, ενώ το βιβλίο προορίζεται για τους εφήβους, αναμφίβολα  είναι ένα ανάγνωσμα που μπορεί να λειτουργήσει με τον ίδιο μορφωτικό τρόπο και στους ενήλικες αναγνώστες του και η Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου  στοχεύει εξίσου και σ’ αυτούς με τη βαθιά συναίσθηση ότι μόνο όταν ξαναβρούμε την εφηβική αθωότητα μέσα μας μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε να αλλάξουμε ό,τι δεν αποδέχεται η συνείδησή μας. Εξάλλου, διαβάζεται από όλους με το ίδιο, αμείωτο ενδιαφέρον και γίνεται η αφορμή για ένα πλούσιο αναγνωστικό ταξίδι.»

Τέσυ Μπάιλα http://www.culturenow.gr/29031/vivlio-loth-petrovitsandroytsopoyloy-amilhth-agaph

 

“…Μια λογοτεχνική ιστορία που έχει γραφτεί από τη σπουδαία λογοτέχνιδα Λότη Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου. Μια πλούσια ιστορία που από τον τίτλο και μόνο και στη συνέχεια από την πρώτη της σελίδας προκαλεί τον αναγνώστη και τον εντάσσει αβίαστα στον εφηβικό κόσμο που η συγγραφέας, δοκιμασμένη χρόνια σε όλες τις φόρμες με μεγάλη επιτυχία, έχει στήσει. Η ιστορία της καταγράφει το σημερινό γίγνεσθαι αυτής της γενιάς και με τη λογοτεχνική  δεινότητα της συγγραφέως η πλοκή, οι διάλογοι, το σκηνικό, οι παρουσία των ηρώων της αποκτούν δύναμη και απογειώνουν την ιστορία. Η Αμίλητη αγάπη δίπλα στη Σκιά της πράσινης βασίλισσας, αλλά και μαζί με όλους τους άλλους τίτλους βιβλίων της συγγραφέως προικίζουν την ελληνική παιδική και εφηβική λογοτεχνία για πάντα.”

Έλενα Αρτζανίδου, e-magazine http://www.thinkfree.gr/opinions/95188 

 

«Η λογοτεχνική δεξιοτεχνία και η συγγραφική οξυδέρκεια  της Λ. Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου, είναι γνωστή στους αναγνώστες της είτε είναι έφηβοι είτε ενήλικες. Στο νέο της βιβλίο απολαμβάνει κανείς και τα δυο αυτά, καθώς παρακολουθεί την πορεία τριών εφήβων που τους δένει μια δυνατή φιλία. Η συγγραφέας και σε αυτό το βιβλίο χρησιμοποιεί το παιχνίδι της διακειμενικότητας με την αναφορά σε ήρωες και τόπους γνωστούς από άλλα βιβλία της, αλλά και αναφορές σε έργα ομότεχνών της.  Ο θεματικός άξονας κινείται  γύρω από  την αξία της φιλίας, και μάλιστα τη φιλία μεταξύ δυο κοριτσιών κι ενός αγοριού, τη σωματική αναπηρία, τη βία και τον εκφοβισμό στο σχολείο. Η συναισθηματική κατάσταση των ηρώων περιγράφεται με ιδιαίτερη αληθοφάνεια και ο έφηβος αναγνώστης μέσα από την πλοκή, μπορεί να ερμηνεύσει και να κατανοήσει  συμπεριφορές, να πάρει απαντήσεις σε ερωτήματα που πιθανά θα έχουν απασχολήσει τον ίδιο, αλλά και να βρει διεξόδους και λύσεις σε προσωπικά του αδιέξοδα. Ο Όλγα, ο Θέμης και η Ειρήνη. Το πλαίσιο της γνωριμίας τους, το σχολικό περιβάλλον με το απειλητικό κλίμα, ο έρωτας, οι ανυπόστατες αλλά καθ’ όλα φυσιολογικές εφηβικές εικασίες, η τόλμη των  νέων, η αγωνιστικότητα, το πνεύμα αλληλεγγύης, η επιμονή και το αίσιο τέλος είναι στοιχεία που σκιαγραφούνται στα 14 κεφάλαια  του εφηβικού μυθιστορήματος. Οι λέξεις της Πέτροβιτς που συνθέτουν το μυθιστόρημα αυτό, αναμφίβολα είναι «…η γύρη στ’ άνθη των πραγμάτων», φράση του Μπόρις Νόβακ, Σλοβένου συγγραφέα, την οποία έχει σημειωμένη η Ειρήνη στο κόκκινο τετραδιάκι της και στην οποία ανατρέχει γιατί εκφράζει τα συναισθήματά της».

Τασούλα Τσιλιμένη, Eπ. Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Ηλ. Περιοδικό ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ, τ.104, Καλοκαίρι 2014

Σχόλια

Εχθες αγορασα αυτο το βιβλιο μαζι με πολλα αλλα ανυπωμωνω να το διαβασω !