Απόσπασμα
-Τη Σταματίνα Κλάρα.
Η φωνή ήταν άγνωστη. Δεν μπορούσες να μαντέψεις την ηλικία της. Ήταν φωνή παιδιού; Ήταν άντρα; Θα μπορούσε να ήταν και φωνή γυναίκας.
-Η ίδια. Ποιος στο τηλέφωνο, παρακαλώ; ρώτησε η Μάτα.
-Κάποιος που θέλει το καλό σου, απάντησε η φωνή κοφτή.
Αυτός ο κάποιος θα ’χε βουλώσει το στόμα του, ίσως με το μαντίλι του.
«Κάποιος από την παρέα πάει να μου κάνει φάρσα» σκέφτηκε η Μάτα. Δεν είχε όρεξη για αστεία πρωί πρωί, γιατί περίμενε να της τηλεφωνήσει ο Πάτροκλος για τον Θεοδούλου, αν υποχώρησε κι αν τελικά θα ακυρωνόταν η τριήμερη αποβολή.
-Άντε, λέγε γρήγορα, φίλε, ποιο είναι το καλό μου, και γέλασε, για να παίξει λίγο με τη μασκαρεμένη φωνή.
-Εσύ που υπογράφεις διαμαρτυρίες γιατί δε ρωτάς τον πατέρα σου πού έβαζε εκείνος την υπογραφή του, τότε στη Μεσογείων 14.
Η Μάτα τα ’χασε.
-Δεν καταλαβαίνω... τι σχέση έχει ο πατέρας μου; Ποιος είναι στο τηλέφωνο;
Περίληψη
Η Μάτα τελειώνει το λύκειο στη Λαμία. Ζει με τον πατέρα και τη γεροντοκόρη θεία της και πιστεύει –έτσι της έχουν πει– πως η μητέρα της πέθανε στη γέννα. Ωστόσο, στην πορεία η Μάτα ανακαλύπτει πως ο πατέρας της της κρατά ένα μεγάλο μυστικό. Ένα μυστικό που έχει να κάνει με το παρελθόν του, αλλά και με το παρόν της Μάτας. Όταν η Μάτα μαθαίνει πως ο πατέρας της σχετιζόταν με το καθεστώς της δικτατορίας και πως ζούσε στην Αθήνα μια ζωή άγνωστη για εκείνη, συγκρούεται μαζί του και ο συγυρισμένος κόσμος της αναστατώνεται. Ωστόσο, αγνοεί πολλά γεγονότα για την αληθινή ιστορία των γονιών της, τα οποία αποκαλύπτονται σιγά σιγά μέσα από το ημερολόγιο εκείνης της εποχής του πατέρα της. Έτσι δύο ιστορίες σε διαφορετικό χρόνο και τόπο εκτυλίσσονται παράλληλα, δίνοντας μια ολοκληρωμένη ματιά στο παρελθόν και στο παρόν των πρωταγωνιστών.
Video
Δες αποσπάσματα από το πολύ καλό ιστορικό ντοκιμαντέρ του Θεοδόση Θεοδοσόπουλου "Η ανατομία μιας δικτατορίας 1967-1974" (1ο βίντεο).
Δες αποσπάσματα από το πολύ καλό ιστορικό ντοκιμαντέρ του Θεοδόση Θεοδοσόπουλου "Η ανατομία μιας δικτατορίας 1967-1974" (2ο βίντεο).
Δες αποσπάσματα από το πολύ καλό ιστορικό ντοκιμαντέρ του Θεοδόση Θεοδοσόπουλου "Η ανατομία μιας δικτατορίας 1967-1974" (3ο βίντεο).
Δες αποσπάσματα από το πολύ καλό ιστορικό ντοκιμαντέρ του Θεοδόση Θεοδοσόπουλου "Η ανατομία μιας δικτατορίας 1967-1974" (4ο βίντεο).
Δες αποσπάσματα από το πολύ καλό ιστορικό ντοκιμαντέρ του Θεοδόση Θεοδοσόπουλου "Η ανατομία μιας δικτατορίας 1967-1974" (5ο βίντεο).
Δες το ντοκιμαντέρ «Το Χρονικό της Δικτατορίας 1967- 1974» του Παντελή Βούλγαρη.
Δες το ντοκιμαντέρ «Η Δικτατορία των Ελλήνων συνταγματαρχών» του Ροβήρου Μανθούλη (1998).
Δες ένα τεκμηριωμένο αφιέρωμα στο Πολυτεχνείο της εκπομπής «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα» (2002).
Σχετικά Links
- Δες ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου.
- Διάβασε από την πολύ καλή ιστοσελίδα sansimera.gr για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου.
- Δες αποσπάσματα από το πολύ καλό ιστορικό ντοκιμαντέρ του Θεοδόση Θεοδοσόπουλου "Η ανατομία μιας δικτατορίας 1967-1974" (1ο βίντεο).
- Δες αποσπάσματα από το πολύ καλό ιστορικό ντοκιμαντέρ του Θεοδόση Θεοδοσόπουλου "Η ανατομία μιας δικτατορίας 1967-1974" (2ο βίντεο).
- Δες αποσπάσματα από το πολύ καλό ιστορικό ντοκιμαντέρ του Θεοδόση Θεοδοσόπουλου "Η ανατομία μιας δικτατορίας 1967-1974" (3ο βίντεο).
- Δες αποσπάσματα από το πολύ καλό ιστορικό ντοκιμαντέρ του Θεοδόση Θεοδοσόπουλου "Η ανατομία μιας δικτατορίας 1967-1974" (4ο βίντεο).
- Δες αποσπάσματα από το πολύ καλό ιστορικό ντοκιμαντέρ του Θεοδόση Θεοδοσόπουλου "Η ανατομία μιας δικτατορίας 1967-1974" (5ο βίντεο).
- Δες το ντοκιμαντέρ «Το Χρονικό της Δικτατορίας 1967- 1974» του Παντελή Βούλγαρη.
- Δες το ντοκιμαντέρ «Η Δικτατορία των Ελλήνων συνταγματαρχών» του Ροβήρου Μανθούλη (1998).
- Δες ένα τεκμηριωμένο αφιέρωμα στο Πολυτεχνείο της εκπομπής «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα» (2002).
Main menu
Ήρωες
Μάτα:
17 χρονών, μαθήτρια λυκείου. Δεν έχει γνωρίσει τη μητέρα της, γεγονός που την έχει πληγώσει πολύ και την έχει κάνει να νιώθει μειονεκτικά. Αγαπά πολύ τον πατέρα της, αλλά δεν μπορεί να επικοινωνήσει μαζί του σε βασικά θέματα. Είναι αποφασιστική, δυναμική, θέλει να ζει ελεύθερη σεβόμενη την ελευθερία του άλλου και δε διστάζει να λάβει μέρος σε διαμαρτυρία αλληλεγγύης, παρόλο που αυτό την οδηγεί σε ποικίλες συγκρούσεις.
Βλάσης:
Ο πατέρας της Μάτας, του οποίου μαθαίνουμε όχι μόνο το παρόν, αλλά και το παρελθόν. Ορφανός από γονείς, μεγάλωσε με την αδερφή του, που τον καταδυνάστευε και τον φόβιζε. Μεγαλώνοντας τελείωσε τη Νομική και παντρεύτηκε. Στην περίοδο της δικτατορίας παρουσιάζεται εκτός κλίματος, αφελής και αθώος, αλλά κρύβει ένα μυστικό. Στο παρόν είναι ένας στοργικός και τρυφερός πατέρας που φοβάται να αποκαλύψει την αλήθεια στην κόρη του. Ουσιαστικά τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του είναι αντιφατικά. Από τη μια είναι ένα βαθιά ελεύθερο και ευαίσθητο άτομο, παρόλο που ο φόβος, η δειλία, η πολιτική αδιαφορία και η αφέλειά του τον οδηγούν σε αδράνεια και λανθασμένες επιλογές.
Ειρήνη:
Η μητέρα της Μάτας. Ελεύθερο, ανεξάρτητο και μορφωμένο άτομο. Παρουσιάζεται στην αφήγηση μόνο μέσα από τις αναμνήσεις του Βλάση.
Καλλιόπη:
Η θεία της Μάτας. 50 χρονών, ανύπαντρη, κακότροπη και αυταρχική. Αφοσιωμένη στον αδερφό της, μεγαλώνει την ανιψιά της με αυστηρότητα, χωρίς συναισθηματισμούς. Είναι παγερή, κλειστή και ποτέ δε φαίνεται χαρούμενη.
Νόρα:
Η μητέρα της καλύτερης φίλης της Μάτας. 43 χρονών, χωρισμένη με ένα παιδί. Είναι αρχιτέκτονας, μοντέρνα, έχει ανοιχτό μυαλό και δε χαρίζεται σε κανέναν. Ορθολογίστρια, ρεαλίστρια και συνετή, συμπαραστέκεται στη Μάτα και τη συμβουλεύει προσπαθώντας να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα σε εκείνην και τον πατέρα της.
Σχόλια