Απόσπασμα
Πώς είναι ακριβώς ο ορισμός της τραγικής ειρωνείας; Πώς τον ορίζαμε στο μάθημα της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ, στο σχολείο; Οι θεατές γνωρίζουν την αλήθεια και μόνο οι πρωταγωνιστές φαίνεται να την αγνοούν… Και πώς ακριβώς την εξηγούσε και τη συμπλήρωνε ο Λαμπρακόπουλος; Η αλήθεια βρίσκεται μπροστά στα μάτια των πρωταγωνιστών, συχνά τρεμοπαίζει ανάμεσα στα ίδια τους τα λόγια, παίζει κρυφτό πίσω από αμφίσημες λέξεις και φράσεις, φανερώνεται για λίγο μέσα στις παραδρομές του αποξεχασμένου νου και της μπερδεμένης γλώσσας και ύστερα ξανακρύβεται ντροπαλή ή φοβισμένη… Όλοι καταλαβαίνουν τι συμβαίνει ή τι πρόκειται να συμβεί και κρατάνε την ανάσα τους, όλοι εκτός από τους πρωταγωνιστές που δοσμένοι στον δικό τους ωραίο στόχο συνεχίζουν να αγνοούν την αλήθεια, την κατασκευασμένη από επιθυμίες κι ελπίδες, ξεχνούν την πραγματικότητα…
Περίληψη
Μετά τον αιφνίδιο χαμό του πατέρα της, η δεκαεξάχρονη Τζένη βλέπει τη μέχρι τότε ανέμελη ζωή της να αλλάζει ριζικά. Η οικογένειά της καταρρέει οικονομικά και μετακομίζει στην επαρχία, οι νέοι συμμαθητές της μοιάζουν πολύ λίγοι γι’ αυτό που ζητάει κι ένα μυστικό που πλανάται πάνω από την οικογένειά της τη φέρνει σε αδιέξοδο.
Έτσι, αποφασίζει να κλειστεί στον εαυτό της, να πάψει να φανερώνει τις σκέψεις και τα συναισθήματά της και να τα γράφει μόνο σε μορφή στίχων.
Κάποια στιγμή, στη διάρκεια της μεταβατικής αυτής χρονιάς, θα αναζητήσει τον ιδανικό έρωτα στο πρόσωπο ενός καθηγητή της, αλλά η αδυναμία της να εκφραστεί, σε συνδυασμό με τον συναισθηματικό της εγκλεισμό, θα τη φέρει αντιμέτωπη με μια αναπάντεχη, όσο και οδυνηρή πραγματικότητα.
Όταν πια αποφασίσει να πάρει τη ζωή της στα χέρια της, θα βρει ανέλπιστο σύμμαχο στην προσπάθειά της τον μύθο της έφηβης Αντιγόνης και τη δύναμη της ποίησης. Απ’ όπου κι αν αυτή προέρχεται…
Ένα δυνατό μυθιστόρημα για μια δύσκολη εφηβεία, αλλά και για τη δύναμη της ποίησης και της λογοτεχνίας.
Σχετικά Βιβλία
- δες το «Σελίδες ενός έφηβου χειμώνα» στο site των Εκδόσεων Πατάκη
- Σοφοκλής, «Αντιγόνη»
Έντνα Ο’Μπράιαν, «Το μοναχικό κορίτσι», εκδόσεις Γλάρος - Μαργαρίτα Λυμπεράκη, «Τα ψάθινα καπέλα», εκδόσεις Καστανιώτη
- Ελένη Μπεντίλλα-Κακαράτσιου, «Τα κορίτσια μεγάλωσαν πια», εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα
Soundtrack
Anathema, One Last Goodbye – το κομμάτι που ακούει η Τζένη στην εναρκτήρια σκηνή του βιβλίου
http://www.youtube.com/watch?v=GubL5yhp_Bk&feature=related
Aerosmith: τι ακούει ο Τζέι Τζέι
http://www.youtube.com/watch?v=6yvVBlY2zos&feature=related
Within Temptation, The Cross. Μελαγχολικό κομμάτι που ταιριάζει γάντι στη διάθεση της Τζένης. Της το κατέβασε ο αδελφός της.
Video
Anathema, One Last Goodbye – το κομμάτι που ακούει η Τζένη στην εναρκτήρια σκηνή του βιβλίου.
Aerosmith: τι ακούει ο Τζέι Τζέι.
Within Temptation, The Cross. Μελαγχολικό κομμάτι που ταιριάζει γάντι στη διάθεση της Τζένης. Της το κατέβασε ο αδελφός της.
Επεισόδιο από την τηλεοπτική διασκευή της «Eroica», του βιβλίου του Κοσμά Πολίτη που διαβάζει η Τζένη.
Κριτικές
Τον Απρίλιο του 2012 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ το βιβλίο της συναδέλφου Βησσαρίας Ζορμπά- Ραμμοπούλου «Σελίδες ενός έφηβου χειμώνα». Ένα μυθιστόρημα για νέους, που όμως μπορεί να το διαβάσει ο καθένας, αφού όλοι ενδιαφέρονται για την εφηβική ηλικία, τις αδυναμίες, τα οράματα και τις δυσκολίες της.
Η συγγραφέας στις 246 σελίδες αναφέρεται στη ζωή μιας δεκαεξάχρονης, της Τζένης, που έρχεται σε τραγική μοίρα, όταν ξαφνικά φεύγει από τη ζωή ο πατέρας της. Τα προβλήματα πολλά. Οι σχέσεις με τους συμμαθητές και τους καθηγητές της διαταράσσονται, συγκρούεται με τα αδέρφια, τη μητέρα και τα πρόσωπα, που είναι γύρω της. Ανακαλύπτει την παράνομη σχέση του πατέρα της, γνωρίζει καλύτερα τη μητέρα της, βρίσκεται μπροστά σε οικονομικό αδιέξοδο, αφού ο πατέρας της άφησε χρέη και δυστυχώς μαθαίνει τους λόγους γι’ αυτό. Γνωρίζει πρόσωπα ανεπιθύμητα, δεν ανταποκρίνεται στους εφηβικούς της έρωτες, απαιτεί απ’ τη γιαγιά της να μάθει μυστικά, είναι καλλιτεχνική φύση . Ακούει μουσική και βρίσκει διέξοδο στην ποίηση, αφού άλλωστε κι ο πατέρας έγραφε στίχους. Ζει δύσκολη εφηβεία, θαυμάζει την Αντιγόνη του Σοφοκλή και τον καθηγητή Λαμπρακόπουλο, που τη διδάσκει. Προσπαθεί να βρει το δρόμο της, μια και η ζωή είναι πολύ σκληρή μαζί της. Τελειώνοντας τη Β’ Λυκείου οραματίζεται το μέλλον της. Αποδέχεται το Λαμπρακόπουλο ως νέο σύντροφο της μητέρας της, θέλει να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο, να εκδώσει ποιητική συλλογή με ποιήματα δικά της και του πατέρα της, να κάνει οικογένεια με τον εφηβικό της έρωτα, να έχει κοντά της όλους όσους αγάπησε και την αγάπησαν και φυσικά την εικόνα του πατέρα της φύλακα άγγελό της.
Διαβάζοντας το βιβλίο ο αναγνώστης ταυτίζεται με την ηρωίδα, αφού η συγγραφέας χρησιμοποιεί το 1ο Ενικό πρόσωπο, για να αποδώσει σκέψεις και γεγονότα από τη ζωή της έφηβης Τζένης. Διακατέχεται από αγωνία, οίκτο, απογοήτευση, θαυμασμό, αγάπη, συμπάθεια, πόνο, αλλά και ικανοποίηση, αφού παρά τις δυσκολίες η ηρωίδα βλέπει με αισιοδοξία το μέλλον της. Επιπλέον, αντιλαμβάνεται το ρόλο του σχολείου και της οικογένειας στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του εφήβου. Γιατί η συγγραφέας ως μητέρα , αλλά και ως εκπαιδευτικός, έχει γνωρίσει αγόρια και κορίτσια εφήβους και διαθέτει προσωπική εμπειρία για τον ειδικό χειρισμό, που ο καθένας από αυτούς χρειάζεται, ώστε να ωριμάσει και να ορθοποδήσει, ιδιαίτερα αν η ζωή είναι σκληρή μαζί τους, όπως στην περίπτωση της Τζένης.
Αξίζει επομένως, να γνωρίσει κανείς την « έφηβη Αντιγόνη», να θυμηθεί τα σχολικά του καμώματα, τις συμπάθειες ή αντιπάθειες, τα δικά του πρότυπα και οράματα στην εφηβεία. Οι νέοι έχουν εξοικειωθεί με την τεχνολογία και τους σύγχρονους κανόνες ζωής, όταν όμως συναντούν δυσκολίες, χρειάζονται στήριξη από το περιβάλλον τους, ώστε να βρουν τη δύναμη για συνέχιση του ταξιδιού και πραγμάτωση των στόχων τους. Η ζωή έχει πολλά μυστικά, δεν έχουν παρά ν’ αγωνιστούν, για να τα γνωρίσουν, ξεπερνώντας κάθε εμπόδιο και ατενίζοντας με αισιοδοξία το μέλλον.
ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ, Κατερίνα Λιβιτσάνου- Ντάνου
Main menu
Ήρωες
Τζένη:
Η κεντρική ηρωίδα. Ευαίσθητη δεκαεξάρα με ιδιαίτερη ευαισθησία στα γράμματα και ιδιαίτερα στην ποίηση. Δυσκολεύεται να συμβιβαστεί με την απώλεια του πατέρα της, με τα μυστικά που περιέβαλλαν ως τότε τη ζωή του αλλά και με τη νέα της ζωή στην επαρχία. Έτσι κλείνεται στον εαυτό της δίχως να προσέχει τον κόσμο γύρω της που αλλάζει.
Χλόη:
Η αδελφή της Τζένης. Πιο ανάλαφρη, πιο όμορφη και πρόσχαρη, μοιάζει να προσαρμόζεται εύκολα στη ζωή και στα ήθη της επαρχίας.
Δημήτρης:
Ο Τζέι Τζέι, όπως τον αποκαλούν, ο αδελφός της Χλόης και της Τζένης, με δύσκολη εφηβεία και ακόμα πιο δύσκολη προσαρμογή στη ζωή της επαρχίας, παρότι μοιάζει ο πιο άνετος. Το ατύχημά του θα αποτελέσει την αφορμή για να ξετυλιχθεί όλο το κουβάρι του χαμένου χειμώνα της Τζένης.
Σχόλια