Hint! Μπορείς να ανεβάζεις την άποψή σου, αφού πρώτα γίνεις μέλος της παρέας μας εδώ. Είσαι μέσα, λοιπόν;


Απόσπασμα

«Ξέρεις, Μανόλο μου, εσύ έχασες!» αμέσως βιάστηκε ο Μανολίτο με τον τρόπο του να μου παραπονεθεί που τον είχα ξεχάσει. «Μα πού να τρέχω σε βουνά και σε μακρινές λίμνες!» προσποιήθηκα κι εγώ πως τα χρόνια με είχαν πια βαρύνει.«Καλά τώρα!» δε με πίστεψε ο Μανολίτο. «Πάντως να ξέρεις, εσύ έχασες!» επέμεινε. «Ναι, ξέρω... Την όμορφη μαρμελάδα!» του αστειεύτηκα. «Την άλλη ιστορία της Κυράς της Φύσης!» με ήρεμο τρόπο και πολύ σοβαρός πια μίλησε ο Μανολίτο κι εγώ ξαφνιάστηκα. «Η Κυρά;... Την είδες;... Πού;» «Στην αυλή του σπιτιού μου! Ήρθε ένα πρωί που κανένας άλλος δεν είχε ακόμα ξυπνήσει... Χάραμα ήταν ακόμα!... Γι’ αυτό κι εγώ ήμουνα ξύπνιος από τόσο νωρίς... Ήθελα να δω την ανατολή του ήλιου... Εσύ δεν ήσουνα που κάποτε μου είχες πει πως δεν ξέρεις ποια σου αρέσει περισσότερο – η ανατολή ή η δύση; Ε, εγώ δύση είχα δει... Όχι όμως ανατολή... Κι έτσι είχα σηκωθεί νωρίς νωρίς... Και τη βρήκα να με περιμένει στην αυλή μας...» «Και τι σου είπε;» «Άλλη μια ιστορία αγάπης άκουσα...» καμάρωσε ο Μανολίτο κι εγώ τον ζήλεψα. Τον ζήλεψε κι η Νύχτα και κλαψούρισε. «Α, εσείς μπορεί να με ξεχάσατε, αλλά όχι και η Κυρά η Φύση!» είπε ο Μανολίτο και λες και ψήλωσε. «Ήρθε, με βρήκε, βούτηξε κι αυτή τα δάχτυλά της στη μαρμελάδα και μετά, αφού πρώτα τα έγλειψε, άρχισε να μου αφηγείται...

Μανόλο & Μανολίτο
Συγγραφέας: Μάνος Κοντολέων
Σχεδιασμός Εξωφύλλου: Ίρις Σαμαρτζή
Ηλικία:10+
Λέξεις κλειδιά: τα μυστικά της φύσης, τα μυστικά της αγάπης
ISBN:9789601649023 , Σελίδες:120 , ΒΚΜ:08902
Διάβασε απόσπασμα από το βιβλίο: html, pdf

Περίληψη

Ένας συγγραφέας –ο Μανόλο– που του αρέσει να περπατά στην ακροποταμιά θα συναντηθεί με ένα αγόρι –τον Μανολίτο– που όλο θέλει να ρωτά.

Μαζί τους κι ένα λευκό σκυλί, που όμως το φωνάζουνε Νύχτα.

Κι οι τρεις θα γνωρίσουν μια γυναίκα που ισχυρίζεται πως κάποιοι τη νομίζουν για θεά και κάποιοι για μάγισσα…

Κι οι τρεις θα βρεθούν μέσα σ’ ένα κτήμα με 36 αμυγδαλιές που δεν έχουν βγάλει ποτέ τους μήτε φύλλα μήτε άνθη μήτε καρπούς.

Και οι τρεις τους θα ακούσουν ιστορίες καθημερινού μυστηρίου και καθημερινής μαγείας.

Και οι τρεις τους θα ζήσουν περιπέτειες από αυτές που μπορεί –ίσως– να συμβούν στον καθένα…

Η σχέση δύο γενεών μέσα σ’ ένα βιβλίο μυστηρίου, αγάπης και οικολογικής συνείδησης, γραμμένο με τη γνωστή αισθαντικότητα του Μάνου Κοντολέων και εικονογραφημένο με τρόπο μοναδικό από την Ίριδα Σαμαρτζή.

 

Ανακαλύψτε όλα τα βιβλία της σειράς:

Video

See video

Δείτε ένα βίντεο για το βιβλίο.

See video

Δείτε ένα βίντεο με το βιογραφικό του συγγραφέα.

See video

O Μάνος Κοντολέων μέσα από τα μάτια των μαθητών του 8ου Γυμνασίου Περιστερίου...

 

Κριτικές

[…] «Γιατί Αγάπη  σημαίνει Ζωή και Ζωή σημαίνει Φύση!...». Η φράση αυτή αποτελεί τον κεντρικό πυρήνα του  μακρού αυτού αφηγήματος, που αναπτύσσεται με ιδιαίτερα λογοτεχνικό και λυρικό τρόπο. […] Οι αφηγήσεις με έντονες περιγραφές τοπίων και στοιχείων της φύσης άμεσα συνδεδεμένων με  ανθρώπινα συναισθήματα και καταστάσεις προβάλλουν την αξία της φύσης ως ζωής. […] Με αμεσότητα γραφής στα  διαλογικά κυρίως μέρη των δύο πρωταγωνιστών, με εξαιρετικές περιγραφές της φύσης στις αφηγήσεις για τις τέσσερις εποχές αναδεικνύονται οι προβληματισμοί και η φιλοσοφούσα διάθεση για τις έννοιες αγάπη- φύση- ζωή που αναπτύσσονται μεταξύ των δύο, φαινομενικά παράταιρων συνομιλητών, εκπροσώπων δύο κόσμων και δύο γενεών. […]

Άντα Κατσίκη - Γκίβαλου, manoskontoleon2.blogspot.gr

 

Μ΄ αρέσουν τα βιβλία που ο συγγραφέας μιλά για τη διαδικασία της συγγραφής. Μα πιο πολύ μου αρέσουν γιατί ο δημιουργός τους μοιράζεται τα μυστικά, τις σκοτεινές διαδρομές μέσα του και τις διαδρομές του κόσμου, τα φωτεινά μονοπάτια της έμπνευσης όλα εκείνα που συνθέτουν τη γοητευτική διαδικασία της δημιουργίας ιστοριών στο χαρτί. [...] Έτσι ένιωσα, όμως, σαν έκλεισα το βιβλίο και τι παράξενο, η μαγική ατμόσφαιρα της ακροποταμιάς και του αγροκτήματος με τις 36 αμυγδαλιές, τόποι που ξετυλίγεται ο μύθος με ακολουθούσε μέρες.  [...] Σε όλο το βιβλίο σέρνεται κάτι μαγικό και συνάμα ένας ρεαλισμός εκπλήσσει με την καθαρότητά του. [...] Ύφος μυστηριώδες κρατά σε ενδιαφέρον τον αναγνώστη. Ακόμα και η σύνταξη υπηρετεί την όλη ατμόσφαιρα του βιβλίου. Ίσως, γιατί ο συγγραφέας θέλει να δώσει έμφαση στο «τι» και όχι στην ενέργεια. Στο «πως» παρατηρεί τον κόσμο, πως τον καταγράφει και τι διαλέγει να πει στον αναγνώστη «Ναι, συγγραφέας καθημερινής περιπέτειας- έτσι λέω πως είμαι». [...] Γράφοντας ο μοναχικός συγγραφέας περπατά όχι στην ακροποταμιά του τόπου του αλλά στα δρομάκια της παιδικής του ηλικίας. Εκεί συναντά τον μικρό Μανολίτο, εκεί και η αγνή αθώα ψυχή του παιδιού που ζητά επίμονα απαντήσεις. [...] Γιατί, έρχεται κάποτε η ώρα που ο συγγραφέας γράφει ένα βιβλίο εξομολογητικό, ένα βιβλίο ψαγμένο «Όσο κι αν είναι μακρύς ο δρόμος της ζωής ενός ανθρώπου, κάποτε φτάνει σε ένα τέλος…».

Κριτική της Αναστασίας Ευσταθίου http://www.manoskontoleon2.blogspot.gr/2014/05/blog-post_22.html

 

[…] Ένα συγκινητικό, τρυφερό καταπληκτικό βιβλίο, ύμνος για την ζωή και την αγάπη από τον μοναδικό συγγραφέα πολλών άλλων επιτυχιών Μάνο Κοντολέων. Η σχέση ανάμεσα σε ένα παιδί και έναν ενήλικα μαζί με ένα τετράποδο πλάθεται με τη μαστοριά του λόγου, αλλά και της γραφής που πλέον έχει εκλείψει από τη σημερινή βιβλιοπαραγωγή. Έντονα συναισθήματα μαζί με δυνατές εικόνες και συγκίνηση γεννά ο Μάνος Κοντολέων από την πρώτη παράγραφο. Ενώ καταφέρνει να συνδυάσει με επιτυχία το πραγματικό με το φανταστικό δίνοντας μια ιστορία που τιμά τη λογοτεχνία. […]

http://filanagnosiaprogram.blogspot.gr/p/blog-page_27.html?showComment=1385919084558

 

[…] Το μυθιστόρημα διαπνέεται από έντονο λυρισμό. Η ομορφιά και το μεγαλείο της φύσης, η ζεστή και τρυφερή σχέση ανάμεσα στους δύο ήρωες, η αναζήτηση της έμπνευσης από τον ήρωα-συγγραφέα και το αλληγορικό μήνυμα για την αγάπη που μας στέλνουν οι 36 αμυγδαλιές συνθέτουν ένα μεστό ανάγνωσμα, που θα κερδίσει μικρούς και μεγάλους. […]

Κριτική της Κωνσταντίνας Γεωργούλια στην Ελευθεροτυπία http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=410334

 

[…] Ο Κοντολέων μέσα από αυτό το βιβλίο, αν και θέτει γενικότερα ζητήματα, όπως η φύση και η σχέση της με τον άνθρωπο, η αγάπη και η φροντίδα για τον άλλο, η συνομιλία των γενεών και η μύηση, επιβεβαιώνει ότι είναι και παραμένει «συγγραφέας καθημερινής περιπέτειας», αφού όλα τα παραπάνω ζητήματα που εγείρει αφορούν τον καθημερινό βίο των ανθρώπων, μικρών και μεγάλων σε ηλικία.

http://diastixo.gr/kritikes/efivika/2218-manolo-kai-manolito

 

[...] Ένα μαγικό βιβλίο, όπου πρόσωπα, γεγονότα και ιστορίες, όμορφα φιλοτεχνημένα από την Ίριδα Σαμαρτζή, θυμίζουν κινούμενες ψηφίδες απ’ το συνδυασμό των οποίων αναδύονται διαρκώς νέες εικόνες κι απρόσμενες διασυνδέσεις. Ένα σχόλιο πάνω στη δύναμη της αγάπης και της φύσης, αλλά και πάνω στη διαδικασία της γραφής, της έμπνευσης και της δημιουργίας. Ένας συγγραφέας-αφηγητής που, αυτοϋπονομευόμενος, απολαμβάνει την ήττα του, η οποία δεν είναι άλλο από τον ολοκληρωτικό θρίαμβο της τέχνης του. Ένας πιτσιρικάς ονειρικός, κινητήριος μοχλός και ταυτόχρονα αποδέκτης της ιστορίας. Κι ένα θαύμα, που, όσο κι αν, στο επίπεδο της μυστηριώδους ιστορίας που βιώνουν Μανόλο και Μανολίτο, φαντάζει μεταφυσικό, στη σφαίρα της καθημερινότητάς τους υλοποιείται με τρόπο ολωσδιόλου φυσικό: στο πρόσωπο του ίδου του Μανολίτο, όπως τον έφτιαξαν από τα ανασυνθεμένα κομμάτια μιας άλλης, κατεστραμμένης ζωής οι υπέροχοι γονείς του, ακολουθώντας την προαιώνια κι αναλλοίωτη συνταγή της Φύσης!

http://miaforakienankairoimikrieleni.blogspot.gr/2013/11/blog-post_2222.html

 

Νέο μυθιστόρημα, φαντασίας αυτή τη φορά, από το συμπολίτη μας Μάνο Κοντολέων, όπου ο συγγραφέας συστήνει στους έφηβους αναγνώστες του τους δύο νέους του ήρωες. Τον Μανόλο, έναν συγγραφέα που του αρέσει να περπατά στην ακροποταμιά, και ένα αγόρι –τον Μανολίτο– που όλο θέλει να ρωτά.

Κι ανάμεσά τους υπάρχει ένα λευκό σκυλί που το φωνάζουν Νύχτα. Κι οι τρεις, λοιπόν, θα ζήσουν μέσα στη μαγεία μιας ιστορίας που μιλά για τις τέσσερις εποχές, θα βρεθούν μπροστά στο μυστήριο ενός κτήματος με 36 αμυγδαλιές, που… δεν ανθίζουν. Και θα συνομιλήσουν με μια γυναίκα που ισχυρίζεται πως κάποιοι τη νομίζουν για θεά και κάποιοι για μάγισσα…

Αλλά και θα διαβάσουν το τι πριν χρόνια είχε γραφτεί σε ένα μπλε τετράδιο. Θα ακούσουν ιστορίες καθημερινού μυστηρίου και καθημερινής μαγείας. Θα ζήσουν περιπέτειες από αυτές που μπορεί –ίσως– να συμβούν στον καθένα.

Η σχέση δύο γενεών μέσα σε ένα βιβλίο μυστηρίου, αγάπης και οικολογικής συνείδησης, εικονογραφημένο από την Ίριδα Σαμαρτζή.

Δημοσίευση στο http://www.kifisianews.gr/images/images/pdf/2013/kifisia1203.pdf

 

Σχόλια

Υπέροχο βιβλίο!!! Το πήραμε για τον αδελφό μου αλλά τελικά το διάβασα εγώ πρώτη. Με κεντρικό θέμα τη φύση ευαισθητοποιεί και συγκινεί...