Hint! Μπορείς να ανεβάζεις την άποψή σου, αφού πρώτα γίνεις μέλος της παρέας μας εδώ. Είσαι μέσα, λοιπόν;

Η κοιλάδα με τις πεταλούδες
Συγγραφέας: Ελένη Δικαίου
Σχεδιασμός Εξωφύλλου: Παναγιώτης Πανταζής
Ηλικία:10+
Λέξεις κλειδιά: φύση, μέλλον, ανθρώπινη επικοινωνία
ISBN:9789601615271 , Σελίδες:272 , ΒΚΜ:05527
Διάβασε απόσπασμα από το βιβλίο: html

Περίληψη

Στο όχι και πολύ μακρινό μέλλον δύο δωδεκάχρονα παιδιά, ο Ζώης και η Κόρα, ανακαλύπτουν τυχαία μέσα από την οθόνη της συσκευής προσωπικής επικοινωνίας της μητέρας του Ζώη την ύπαρξη ενός παράξενου τόπου. Χαμηλά δεντράκια, φυτά με μεγάλα φύλλα καταπράσινα, παράξενα έντομα με διάφανα φτερά που πετούν από δω και από κει. Ένας τόπος ο οποίος μοιάζει να υπάρχει έξω από οποιονδήποτε προστατευτικό θόλο, κάτι που θεωρείται αδύνατο για τα δεδομένα της εποχής.
Η Κόρα και ο Ζώης, ενθουσιασμένοι με την ανακάλυψή τους και χωρίς να σκεφτούν τους κινδύνους, αποφασίζουν να πάνε να δουν από κοντά αν υπάρχει στην πραγματικότητα αυτός ο μαγευτικός τόπος. Για να γίνει κάτι τέτοιο, χρειάζεται να βγουν έξω από τον διάφανο θόλο που προστατεύει την πόλη τους, στην ερημιά μιας παλιάς λίμνης που έχει αποξηρανθεί. Δεν έχουν υπολογίσει τη βροχή που πέφτει συνέχεια τον τελευταίο καιρό, ούτε πως αυτό που ξεκίνησαν σαν παιχνίδι έχει τους δικούς του κανόνες, ολότελα διαφορετικούς από κείνους των παιχνιδιών που έπαιζαν στις οθόνες τους.
Τα δύο παιδιά κι ο μικρότερος αδελφός του Ζώη, ο Ζώης 2, ο οποίος τους έχει ακολουθήσει χωρίς να τον καταλάβουν με συνοδεία τον 7-16, το «οικιακό» τους ρομπότ, θα βρεθούν ξαφνικά σε ένα περιβάλλον εχθρικό. Ο τρόπος για να αντιμετωπίσουν τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που παρουσιάζονται μπροστά τους δεν μπορεί να βασιστεί πια σε κανέναν «προγραμματισμό». Και τότε ο Ζώης με την Κόρα, ακόμη κι ο μικρός Ζώης 2, το «ανθρωπορομποτάκι» όπως τον θεωρεί ο αδελφός του, θα ανακαλύψουν πως το μοναδικό πράγμα στο οποίο μπορεί να βασιστεί κανείς με απόλυτη σιγουριά είναι η δύναμη που παίρνει ο άνθρωπος από τον ίδιο τον εαυτό του.
Όμως ούτε οι μεγάλοι έχουν υπολογίσει τις επιπτώσεις της βροχής. Καθώς η πόλη τους βουλιάζει σιγά σιγά μαζί με τον θόλο που την «προστάτευε» και το εφιαλτικό σκηνικό μιας άμεσης εγκατάλειψης αντικαθιστά την σιγουριά και την άψογη –όπως πίστευαν ως εκείνη την στιγμή– οργάνωση της κοινωνίας τους, ο άνθρωπος και η φύση παίρνουν τις πραγματικές τους διαστάσεις και η αρχέγονη σχέση ανάμεσά τους αναδύεται ξανά μαζί με τα νερά της λίμνης και τη ζωή που ξαναγεννιέται μαζί της.

Video

See video

Δες ένα βίντεο για την υπό ανασύσταση λίμνη Κάρλα που αποτέλεσε το ερέθισμα για να γραφτεί αυτό το βιβλίο.

Κριτικές

«“Η ΚΟΙΛΑΔΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ” είναι ένα προσεγμένο στις λεπτομέρειες μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας, γραμμένο με αισιόδοξο βλέμμα και αγάπη για τη ζωή. Θέτει προβληματισμούς για το μέλλον».
Βασίλης Αναγνωστόπουλος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
περιοδικό ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

«... Το βιβλίο της Ελένης Δικαίου μπορεί να αφορά μια υπόθεση του μέλλοντος, αλλά είναι στο παρόν που έχει καταφέρει να καταγοητεύσει…»
ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ

Διακρίσεις

  • ΒΡΑΒΕΙΟ Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου
  • Αναγραφή στον τιμητικό πίνακα της ΙΒΒΥ