Hint! Μπορείς να ανεβάζεις την άποψή σου, αφού πρώτα γίνεις μέλος της παρέας μας εδώ. Είσαι μέσα, λοιπόν;


Απόσπασμα

Κανείς δε γνωρίζει πώς έκλεισαν οι πρώτοι Δρακομάτηδες την επικίνδυνη συμφωνία τους με τους δώδεκα δράκους που φέρνουν καλή τύχη. Οι λιγοστές περγαμηνές και τα ποιήματα που έχουν διασωθεί μέσα στους αιώνες αφηγούνται ιστορίες που συνέβησαν πολύ αργότερα από αυτή την πρώτη διαπραγμάτευση που έχει στόχο την προστασία της γης μας. Ο μύθος, ωστόσο, κάνει λόγο για ένα μαύρο βιβλίο, το οποίο αποκαλύπτει το βίαιο ξεκίνημα αυτής της συμμαχίας και προβλέπει το καταστροφικό της τέλος.

Οι δράκοι είναι πνευματικά όντα, τα οποία μπορούν να χειριστούν τη Χούα – τη φυσική ενέργεια που διαρρέει καθετί που μας περιβάλλει. Κάθε δράκος συμβολίζεται με ένα από τα δώδεκα ζώα του αστρολογικού κύκλου∙ ο κύκλος αυτός περιστρέφεται, ακολουθώντας την ίδια σειρά από την αρχή του κόσμου: Ποντικός, Βουβάλι, Τίγρη, Λαγός, Δράκος, Φίδι, Άλογο, Τράγος, Πίθηκος, Πετεινός, Σκύλος και Χοίρος. Κάθε δράκος προστατεύει επίσης ένα από τα δώδεκα σημεία του ορίζοντα και είναι φύλακας μίας από τις δώδεκα Απόλυτες Αρετές.

Κάθε χρόνο, ανήμερα την Πρωτοχρονιά, ο κύκλος περιστρέφεται και ξεκινάει το έτος που είναι αφιερωμένο στο επόμενο ζώο. Η δύναμη του ζώου που ανέρχεται στην εξουσία διπλασιάζεται για τους επόμενους δώδεκα μήνες. Ο ανερχόμενος δράκος ενώνεται με τον νέο μαθητευόμενο, ο οποίος αρχίζει να εκπαιδεύεται στη δρακομαγεία, και παράλληλα ο προηγούμενος μαθητευόμενος χρίεται Δρακομάτης και αποκτά την ηγεμονία του συμβουλίου των Δρακομάτηδων. Αντικαθιστά τον αφέντη του, τον πρώην Δρακομάτη, ο οποίος αποσύρεται εξουθενωμένος και καταβεβλημένος έπειτα από τη δωδεκαετή θητεία του. Πρόκειται για ένα σκληρό παζάρι που προσφέρει στον Δρακομάτη τεράστια δύναμη – αρκετή ώστε να αλλάξει την κατεύθυνση των μουσώνων, των ποταμών και να σταματήσει καταστροφικούς σεισμούς. Από την άλλη όμως, ο Δρακομάτης είναι υποχρεωμένος να παραχωρήσει στον δράκο του ως αντάλλαγμα όλη τη Χούα του.

Μόνο τα αγόρια που μπορούν να δουν έστω έναν πνευματικό δράκο μπορούν να ελπίζουν πως θα γίνουν υποψήφιοι Δρακομάτηδες. Είναι σπάνιο χάρισμα να μπορείς να δεις τον δράκο που αντιστοιχεί στο έτος γέννησής σου, και ακόμα σπανιότερο να μπορείς να δεις οποιονδήποτε από τους υπόλοιπους πνευματικούς δράκους. Κάθε Πρωτοχρονιά, δώδεκα δωδεκάχρονα αγόρια παρουσιάζονται μπροστά στον ανερχόμενο δράκο και προσεύχονται να εκτιμήσει το κτήνος το χάρισμά τους. Επιλέγεται μόνο ένα και τη στιγμή της ένωσής τους –και μόνο εκείνη τη στιγμή– ο δράκος εμφανίζεται ενώπιον όλων των θνητών σε όλο του το μεγαλείο.

Οι γυναίκες δεν έχουν θέση στο μαγικό βασίλειο των δράκων. Ο κόσμος πιστεύει πως διαφθείρουν την τέχνη των Δρακομάτηδων και πως δε διαθέτουν το σωματικό σθένος αλλά ούτε και την οξυδέρκεια που απαιτείται για την επικοινωνία με τους πνευματικούς δράκους. Λέγεται πως το μάτι της γυναίκας έχει συνηθίσει να κοιτάζει μονάχα τον ίδιο του τον εαυτό και κατά συνέπεια δεν μπορεί να δει την αλήθεια που κρύβει ο πνευματικός κόσμος.

Έον – Η αναγέννηση του δράκου
Συγγραφέας: Alison Goodman
Μεταφραστής: Μαλβίνα Αβαγιανού
Ηλικία:12+
Λέξεις κλειδιά: Φαντασία, μάχες, ενηλικίωση, δράκοι, αυλικές δολοπλοκίες
ISBN:9789601633442 , Σελίδες:608 , ΒΚΜ:07344
Διάβασε απόσπασμα από το βιβλίο: pdf

Περίληψη

Ο Έον είναι δώδεκα ετών και εκπαιδεύεται για να γίνει Δρακομάτης, αυτός δηλαδή που θα επικοινωνεί με τους δώδεκα ενεργειακούς δράκους και θα τους χειραγωγεί.

Στην πραγματικότητα, όμως, ο Έον είναι ένα δεκαεξάχρονο κορίτσι, η Εόνα, την οποία έχει μεταμφιέσει (ακόμη και σακατέψει, για να είναι πιο πετυχημένη η μεταμφίεσή της) ο αφέντης της, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ανακτήσει το κύρος του ως πρώην Δρακομάτης και να σταματήσει την προσπάθεια του αδελφού του αυτοκράτορα να καταλάβει τον θρόνο.

Ωστόσο ο ανερχόμενος δράκος δεν επιλέγει τελικά την Εόνα.

Την επιλέγει όμως ο θηλυκός δράκος-Καθρέφτης, που επανεμφανίζεται ύστερα από πεντακόσια ολόκληρα χρόνια.

Όπως είναι φυσιολογικό, η Εόνα σαστίζει ακόμα περισσότερο όταν όλοι οι υπόλοιποι δράκοι υποκλίνονται στον δράκο της, αναδεικνύοντάς την ως την πιο σημαντική προσωπικότητα στο βασίλειο μετά τον αυτοκράτορα.

Όλα αυτά δεν μπορούν παρά να εξοργίσουν τον νέο Δρακομάτη, τον άρχοντα Άιντο, ο οποίος έχει σχεδιάσει ένα πραξικόπημα αμέσως μετά την ανάδειξή του.

Έτσι λοιπόν, η Εόνα, από ταπεινή υποψήφια, βρίσκεται στην καρδιά της πολιτικής διαμάχης που έχει ξεσπάσει στο παλάτι. Κι όταν το μυστικό της απειλείται να αποκαλυφθεί, εκείνη και οι σύμμαχοί της έρχονται αντιμέτωποι με τρομερούς κινδύνους και εμπλέκονται σε μια θανάσιμη μάχη για τη διεκδίκηση του αυτοκρατορικού θρόνου.

Τότε η Εόνα πρέπει να βρει το θάρρος και το εσωτερικό σθένος να πολεμήσει εκείνους που θέλουν να της στερήσουν τη μαγική της δύναμη αλλά και την ίδια της τη ζωή.

Κριτικές

Έχει μεταφραστεί σε 12 γλώσσες.

διάβασε αποσπάσματα από τις κριτικές του ξένου τύπου για το βιβλίο

«Μια μαγευτική ιστορία, ένας κόσμος τόσο ευφάνταστος και πλούσιος που μοιάζει αληθινός. Η συγγραφέας δεν έχει παραλείψει τίποτα∙ δίνει έμφαση από την πιο μικρή αισθητική λεπτομέρεια μέχρι τους συναρπαστικούς θρύλους των δράκων. Οι πολιτικές διαπλοκές και οι αιματηρές σκηνές μάχης προσφέρουν καταιγιστικό ρυθμό, ενώ οι πολύπλοκοι χαρακτήρες προσδίδουν βάθος και ενδιαφέρον στην αφήγηση». Booklist

«Ένα δυναμικό μυθιστόρημα γεμάτο ένταση και περιπέτεια, όπου ο ήρωας οδηγείται στον θρίαμβο μέσα από την αυτογνωσία». Kirkus Reviews

«Μια νέα πνοή στα μυθιστορήματα του είδους. Μια έξυπνη, δυναμική ιστορία που σε καθηλώνει από την πρώτη κιόλας σελίδα». The Times

«Οι φανατικοί αναγνώστες της Ταμόρα Πιρς και του Γκαρθ Νιξ θα λατρέψουν αυτό το καταιγιστικό μυθιστόρημα φαντασίας που σπάει το φράγμα των δύο φύλων. Ένα ευφυέστατο και συναρπαστικό κράμα πολεμικών τεχνών, μαγείας, περιπέτειας και κινέζικης αστρολογίας». Parents Express

«Η Γκούντμαν έχει δημιουργήσει ένα βιβλίο γεμάτο δράση, πλοκή και φαντασία το οποίο θυμίζει δημοφιλείς ταινίες όπως το Crouching Tiger και το Hidden Dragon. Οι λάτρεις των ταινιών κουνγκ φου θα το καταβροχθίσουν!» The Age (Αυστραλία)

«Το Έον ακροπατά στη γραμμή που χωρίζει την εφηβική λογοτεχνία από τη λογοτεχνία ενηλίκων με αριστοτεχνική δεξιότητα. Τη μια στιγμή βυθίζει τον αναγνώστη στην ατμοσφαιρική του αφήγηση και την άλλη τον ξεσηκώνει με ίντριγκες και ανατροπές οι οποίες αναγκάζουν διαρκώς την ηρωίδα να επανεξετάζει ποιοι είναι οι σύμμαχοι και ποιοι οι εχθροί της». Sci-Fi

«Η ιστορία του μεταμφιεσμένου κοριτσιού, οι αλλεπάλληλες ανατροπές και το μωσαϊκό ασιατικών πολιτισμών δίνουν πλούσιο χρώμα σ’ αυτή την απολαυστική περιπέτεια». LOCUS Magazine

«Μια περίπλοκη, ευφάνταστη ιστορία που θα γοητεύσει τους λάτρεις των μυθιστορημάτων φαντασίας κάθε ηλικίας. Το πλούσιο ιστορικό και πολιτιστικό υπόβαθρο του βιβλίου σε συνδυασμό με τις τρικυμιώδεις διαπροσωπικές σχέσεις το κάνει να υπερβαίνει τα συνηθισμένα μυθιστορήματα ενηλικίωσης». Monsters & Critics

«Η ιστορία αναφέρεται στην επική μάχη ανάμεσα στο καλό και το κακό, την ώρα που η τύχη ενός βασιλείου βασίζεται σ’ έναν αντισυμβατικό ήρωα που σε κερδίζει από την πρώτη στιγμή. Ένα φανταστικό βιβλίο για νεαρούς αναγνώστες που θα γοητεύσει και τους μεγάλους». Armchair Interviews

«Ένα συγκλονιστικό, δυναμικό ανάγνωσμα. Βασισμένο σε κινέζικους και ιαπωνικούς θρύλους, πρόκειται για ένα απολαυστικό κράμα μυστηρίου, περιπέτειας και εξωτικών πολιτισμών που αναμφισβήτητα θα ψυχαγωγήσει και θα καθηλώσει τους αναγνώστες». The Compulsive Reader

«Ένα πλούσιο μυθιστόρημα φαντασίας που θα συνεπάρει όσους αγαπούν τα εξωτικά μέρη, τις αυλικές ίντριγκες, τους πολύπλοκους χαρακτήρες, τις μάχες εξουσίας, τα μυστικά και τον ηρωισμό». Wands and Worlds Review


Διάβασε μια πολύ ενδιαφέρουσα «διαφορετική» κριτική για το βιβλίο από τους Los Angeles Times

Ο Έον έχει πολλές ομοιότητες με τους ήρωες που συναντάμε στα μυθιστορήματα φαντασίας που έχουν κατακλύσει εδώ και χρόνια τα ράφια των βιβλιοπωλείων.
Είναι 12 ετών και εκπαιδεύεται για να γίνει μαθητευόμενος Δρακομάτης, δηλαδή αυτός που επικοινωνεί και να χειραγωγεί τους δώδεκα ενεργειακούς δράκους.
Μέχρι εδώ η ιστορία είναι λίγο πολύ συνηθισμένη. Ο αναγνώστης υποψιάζεται πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα: το ορφανό αγόρι θα είναι ο Εκλεκτός, η Γκούντμαν θα μας παρουσιάσει τις προθέσεις της μέσα από την περιορισμένη σκοπιά του ήρωα και εμείς θα μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι ότι τα αγόρια και οι άντρες μάς προστατεύουν από τους εχθρούς. Στην πραγματικότητα, όμως, ο Έον είναι ένα δεκαεξάχρονο κορίτσι, η Εόνα, την οποία έχει μεταμφιέσει (ακόμη και σακατέψει, για να είναι πιο πετυχημένη αυτή η μεταμφίεσή της) ο αφέντης της, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ανακτήσει το κύρος του ως πρώην Δρακομάτης και να σταματήσει την προσπάθεια του αδελφού του αυτοκράτορα να καταλάβει τον θρόνο.
Ωστόσο ο ανερχόμενος δράκος δεν επιλέγει τελικά την Εόνα. Την επιλέγει όμως ο θηλυκός Δράκος-Καθρέφτης που επανεμφανίζεται ύστερα από πεντακόσια ολόκληρα χρόνια. Όπως είναι φυσιολογικό, η Εόνα σαστίζει ακόμα περισσότερο όταν όλοι οι υπόλοιποι δράκοι υποκλίνονται στο δράκο της, αναδεικνύοντάς την ως την πιο σημαντική προσωπικότητα στο βασίλειο μετά τον αυτοκράτορα.
Όλα αυτά δεν μπορούν παρά να εξοργίσουν τον νέο Δρακομάτη, τον άρχοντα Άιντο, ο οποίος είχε σχεδιάσει ένα πραξικόπημα αμέσως μετά την ανάδειξή του.
Έτσι λοιπόν, η Εόνα, από ταπεινή υποψήφια, βρίσκεται στην καρδιά της πολιτικής διαμάχης που έχει ξεσπάσει στο παλάτι. Αυτοί που τη βοηθούν να αντεπεξέλθει σ’ αυτή τη νέα πραγματικότητα είναι η αρχόντισσα Ντέλα, μια «ετέρα» (ή αλλιώς ένας άντρας που ζει ως γυναίκα) και ο σωματοφύλακάς της, ο Ράικο, ένας ευνούχος. Η αλληλεπίδραση ανάμεσα σ’ αυτούς τους τρεις χαρακτήρες (κανείς από τους οποίους δε ζει όπως έχει γεννηθεί) είναι το πιο συναρπαστικό και πρωτότυπο κομμάτι του βιβλίου.
Όταν η Εόνα κρύβει το πραγματικό της όνομα από τον δράκο της, στην πραγματικότητα στερεί από τον εαυτό της τη δυνατότητα να εκπληρώσει τον ρόλο της και να σώσει την αυτοκρατορία. Είναι σίγουρη ότι η θηλυκή της πλευρά είναι η αδυναμία της και προσπαθεί να την καταστείλει με το «ηλιοβότανο». Μέσα από τις επιλογές της Εόνα και τις δολοφονικές φιλοδοξίες του άρχοντα Άιντο, το βιβλίο φτάνει σε ένα αιματηρό τέλος.
[…]
Υπάρχουν σημεία στο βιβλίο όπου το πραγματικό φύλο της Εόνα είναι τόσο καλά κρυμμένο που ο αναγνώστης εκπλήσσεται κάθε φορά που το ξαναθυμάται. Η ηρωίδα έχει ζήσει τόσα χρόνια σαν αγόρι που το φύλο και η σεξουαλικότητά της είναι για κείνη κάτι άγνωστο. Η Εόνα δεν ξέρει πώς να συμπεριφερθεί ως γυναίκα, παρόλο που η θηλυκότητά της μπορεί να την κάνει ελκυστική στους ισχυρούς άντρες που την περιβάλλουν.
Στον φανταστικό τόπο όπου εξελίσσεται η ιστορία, οι γυναίκες δεν έχουν πρόσβαση σε θέσεις εξουσίας και το γεγονός ότι η Γκούντμαν εστιάζει στην ανισότητα των φύλων αποτελεί από μόνο του μια πρωτοτυπία και καθιστά το μυθιστόρημα σπουδαίο γιατί, πίσω από τη βιτρίνα της φαντασίας, η συγγραφέας έχει δημιουργήσει ένα κλασικό και καθηλωτικό μυθιστόρημα ενηλικίωσης.
Οι συγγραφείς, οι επιμελητές και οι βιβλιοπώλες γνωρίζουν καλά πως ένας από τους πιο γνωστούς κανόνες στον χώρο του βιβλίου είναι ότι τα νεαρά κορίτσια διαβάζουν βιβλία ανεξάρτητα από το αν ο πρωταγωνιστής είναι άντρας ή γυναίκα, ενώ τα νεαρά αγόρια διαβάζουν αποκλειστικά βιβλία με άντρες πρωταγωνιστές. Ίσως, λοιπόν, ο μεταμφιεσμένος πρωταγωνιστής του Έον να καταφέρει να ταξιδέψει τα αγόρια στην αντίπερα όχθη της αναγνωστικής εμπειρίας, και ίσως τα ενθαρρύνει να εξερευνήσουν κάτι που δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα τη δική τους ζωή. Αν πράγματι συμβεί κάτι τέτοιο, τότε η Εόνα θα έχει σπάσει άλλο ένα φράγμα που χωρίζει τα δύο φύλα!

Γκάβιν Τζ. Γκραντ

Διακρίσεις

  • Βραβείο Aurelis ως Καλύτερο Μυθιστόρημα Φαντασίας.
  • Συγκατελέγη ανάμεσα στις Επιλογές της International Readers Association (βιβλία για νέους) για το 2010.
  • Περιλήφθηκε στον κατάλογο των καλύτερων βιβλίων για νέους της Αμερικανικής Ένωσης Βιβλιοθηκών για το 2010.
  • Ήταν στη βραχεία λίστα του βραβείου Victorian Premier’s Literary Awards στην κατηγορία της λογοτεχνίας για νέους.
  • Ήταν υποψήφιο για το βραβείο Children’s Book Council of Australia το 2009.
  • Ήταν στη βραχεία λίστα για το Βραβείο Έθελ Τέρνερ.

Σχόλια

Χαίρομαι που σου άρεσε Ο Εον είναι από τα καλύτερα βιβλία που έχω διαβάσει και το λατρεύω , όμως το Έρακγον δεν ήταν και πολύ ωραίο την ταινία η αλήθεια είναι ότι δεν την έχω δει
Το 'Εον η αναγέννηση του δράκου ' είναι απλά καταπληκτικό .Το θέμα είναι ιδιαίτερα ωραίο και οι περιγραφές σκίζουν.Η Άλισον Γκούντμαν έχει κάνει πάρα πόλη καλή δουλεία με αυτό το βιβλίο. Έχω ψάξει παντού για να το βρω και είναι πραγματικά πολύ κρίμα που δε κυκλοφορεί στη αγορά.Κανένας δεν το είχε καν ακουστά ούτε το Εον ούτε το Εόνα . Και πολλά άλλα βέβαια .
Ευχαριστω πολυ σιγουρα θα ξεκινησω να το διαβαζω .
Το Έραγκον και όλα τα βιβλία της σειράς είναι "σταθερή αξία" στη φανταστική λογοτεχνία. Έχει τρομερές περιγραφές και νομίζω θα σου αρέσει πααάρα πολύ. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα μπεστ σέλερ παγκοσμίως. Πάντως η ταινία όντως δεν ήταν καλή γιαυτό και ο συγγραφέας δεν έχει επιτρέψει να γυριστεί η συνέχεια.
Η Εονα με εντυπωσιασε απο τις πρωτες σελιδες . Ειμαι λατρεις των βιβλιων φαντασιας και εχω διαβασει αρκετα απο τις εκδοσεις σας . Πρεπει να παραδεκτω οτι το Εον η αναγεννηση του δρακου ηταν μια καταπληκτικη εμπειρια για μενα .Η περιγραφη της Αλισον Γκουντμαν ειναι αξεπεραστη και η εποχη στην οποια αναφερεται ζωντανευει μεσα απο τις σελιδες του βιβλιου κανοντας τους αναγνωστες να νιωσουν οικεια προς αυτην . Θα σας παρακαλουσα θερμα να κανετε μια προσπαθεια να μεταφρασετε το δευτερο βιβλιο της σειρας . Ευχαριστω πολυ . Επισης εχω διαβασει ολους τους μυθους των Οτορι , το γραμμα για το βασιλια και την τετραλογια Τεμεραιρ . Αναρωτιομουν αν το Εραγκον ειναι αρκετα καλο γιατι η ταινια δεν με ικανοποιησε .
Έχουμε πολλές νέες επιλογές να σας προτείνουμε όπως Το 5ο κύμα, Η κοιλάδα, Σεραφίνα, Έρχονται με την ομίχλη, Θρύλος, Σίντερ, Αγριόδασος και πολλά πολλά ακόμα
Μήπως θα μπορούσα να σας ρωτήσω γιατί;
χάρηκα πολύ που έμαθα ότι θα εκδώσετε τη συνέχεια από το άγγελος και δαίμονας και το καλοκαίρι που ξύπνησα όμορφη αλλά θα γινόμουν ακόμη πιο χαρούμενη αν αποφασίζατε να εκδώσετε και την εόνα την συνέχεια της εόν!είναι μόνο ένα και μοναδικό βιβλίο είναι κρίμα να μείνουμε χωρίς το τέλος!εύχομαι κάποια στιγμή να αλλάξετε γνώμη γιατί η σειρά έχει φανατικούς αναγνώστε στην Ελλάδα που ανυπομονούν για τη συνέχεια!
Ok! Ευχαριστώ πολύ.
Όχι δεν θα το εκδώσουμε.