Απόσπασμα
Περίληψη
Πάνω από το Μοναστήρι της Παναγιάς της Σαρανταποδαρούσας εμφανίστηκε μια πελώρια γρανιτένια σκάλα που ένωσε τον Ουρανό με την Γη. Κάπως έτσι ξεκίνησε το Τέλος του Κόσμου. Από τότε τα πράγματα στο κάποτε βαρετό ψαροχώρι του Σμου, όσο να ’ναι, έχουν αλλάξει. Δεν είναι τόσο οι Άγγελοι του Κυρίου και οι ντόπιοι Δαίμονες που αλληλοσκοτώνονται στα σοκάκια της Πλαγιάς, ούτε τα πλάσματα από παλιά θρυλούμενα που έχουν πάρει σάρκα και οστά – όλα αυτά τα συνηθίζει κανείς αργά ή γρήγορα. Το δύσκολο είναι κάτι φήμες για Ανάσταση των Νεκρών (τι θα γίνει αν μια μέρα μαζευτούν στο σπίτι όλοι μαζί οι προπαππούδες;), κάτι ψίθυροι για τελική μάχη, και κυρίως αυτές οι Σφραγίδες που έχουν εμφανιστεί στα μέτωπα ολωνών, αυτές που δε βγαίνουν όσο και να τις τρίβεις, εκεί, επίμονες σαν τατουάζ: ξυπνάς μια μέρα και έχεις ένα μανιασμένο κριάρι ή αλλιώς έναν σαλιάρη τράγο στο δόξα πατρί.
Κι αν όλοι τελικά θα πρέπει να διαλέξουν στρατόπεδο, ο γλάρος Ιωνάς και η μάγισσα Ισιδώρα βλέπουν ακόμα ένα χρώμα εκτός από το Μαύρο και το Άσπρο. Μαζί με τον Λάζαρο, το μουλάρι που μιλάει στην καθαρεύουσα, με τις κουρούνες του Εμπορικού Συλλόγου, τον Άγιο Χαρκούτσο και τον αγύρτη Σεβάσμιο θα... Τι θα; Σιγά η πετυχημένη ομάδα ηρώων που «θα»... Τίποτα δε θα κάνουν μέσα στη δίνη της Μαγείας που ξεσπάει. Σαν μυρμήγκια πηγαίνουν κόντρα σε πλημμύρα...
Ξόρκια, ψέματα και αλήθειες, μπόλικο ούζο, όλα αχταρμάς στο καινούριο βιβλίο του Γιώργου Τυρίκου-Εργά, που βασίζεται σ’ ένα σύστημα μαγείας και σ’ έναν κόσμο απευθείας από το πεδίο έρευνας της λαϊκής προφορικής παράδοσης για τα στοιχειά και τους στοιχειωμένους τόπους.
Καλώς ορίσατε στο σύμπαν του Σμου. Φεύγοντας, αφήστε ό,τι έχετε ευχαρίστηση...
Σχετικά Βιβλία
- δες το «Η καινούρια διαθήκη του Σμου» στο site των Εκδόσεων Πατάκη
- Γιώργος Τυρίκος-Εργάς, Αυλητής και Παππουλάνθρωπος (με τον Κ. Ζαφειρίου), εκδόσεις Αιολίδα
- Γιώργος Τυρίκος-Εργάς, Οι μίνες του Θαβώρ, 12 διηγήματα του φανταστικού, εκδόσεις Αιολίδα
- Ελευθέριος Κεραμίδας, Κοράκι σε άλικο φόντο, Εκδόσεις Πατάκη
- Κώστας Ζαφειρίου, Ονειρένια – Τα Χρονικά της Αντάκρης, εκδόσεις Μίνωας
Κριτικές
Εγκωμιαστικά σχόλια από το νησί το οποίο με το "Σμου" αποκτάει την τιμητική του: στοιχειά και στοιχειωμένοι τόποι απευθείας από το το πεδίο! Η ΑΡΓΩ ΤΗΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ
http://www.argokalymnos.gr/politismos/grammata/item/710-φως-ελπίδας-από-μακριά-στην-κάλυμνο-που-μαραζώνει.html
Στο sff.gr, το ελληνικό φόρουμ για την λογοτεχνία του φανταστικού, οι συζητήσεις για το Σμου αναζωπυρώνονται...
Ο Παναγιώτης Σκορδάς γράφει για το Σμου στην εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ
http://www.emprosnet.gr/ArtAndEntertainment/?EntityID=aad86d61-ff26-41ff-bd55-38da999d3527
Κριτική του Δημήτρη Αργασταρά στην Bookpress.
http://www.bookpress.gr/diabasame/elliniki-pezografia/kainourgiadiathikismou
Είναι πραγματικά πολύ ελπιδοφόρο, μέσα στην σημερινή συνθήκη της μελαγχολίας και της κατάπτωσης, που μας περιβάλλει όλους σαν αναπόδραστη ομίχλη, να συναντάς βιβλία που αποπνέουν μια άλλη ποιότητα, έναν αέρα αισιοδοξίας και δημιουργικότητας διαφορετικό, βιβλία όπου ο συγγραφέας τους πετυχαίνει μια ευτυχή καλλιτεχνική ανάπλαση της πραγματικότητας και ταυτόχρονα προτείνει μια καινούρια ματιά πάνω σε αυτήν. Ως έναν τέτοιο βιβλίο είδα και το εξαιρετικό πρώτο μυθιστόρημα του Γιώργου Τυρίκου-Εργά ''Η καινούρια διαθήκη του Σμου''. […]
[…] Τελικά, με την χαριτωμένη διαγραφή των προσώπων, που γίνονται συμπαθητικά και ευχάριστα, τον έξυπνο και στοχαστικό διάλογο, και την ελεύθερη και απρόσκοπτη αφήγηση, η ''Καινούρια Διαθήκη του Σμου'' δίνει ένα ευτυχές αισθητικό αποτέλεσμα και αρκετές υποσχέσεις για το μέλλον ενός νέου και ταλαντούχου πεζογράφου.
Ο Συγγραφέας αποκαλύπτει
Συνέντευξη του συγγραφέα στην εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ
http://www.emprosnet.gr/ArtAndEntertainment/?EntityID=5ddbcfdd-b0e0-4f49-9a48-306c6438d516
Τα γουλιάσματα της Καλύμνου και ο κόσμος του Σμού μέσα από την πένα του Γιώργου Τυρίκου Εργά
Main menu
Ήρωες
Ο Επίσκοπος του Σμου
Μύτη σαν μελιτζάνα και αυτό το παράξενο κομποσκοίνι συνεχώς να γυρίζει στα χέρια του. Μάτια αλεπούς και λόγια νυφίτσας. Ειδικός στην τέχνη των αρχαίων Σμουτών, ειδικός στο να μη φαίνεται πουθενά, αλλά να κινεί τα νήματα που τον ενδιαφέρουν. Επιμένει πως το Σμου είναι ένας βόθρος που πρέπει να καταστραφεί. Και δεν περιμένει την καταστροφή να έρθει μόνη της.
Ο γλάρος Ιωνάς
Ένας γλάρος με ύφος και προσωπικότητα, το αγαπημένο και ταυτόχρονα πολυμίσητο κατοικίδιο του Σμου. Κάποιοι λένε πως είναι χρήσιμος μόνο μέσα σε μια γλαρόσουπα. Άλλοι τον συμπαθούν γιατί είναι γενναίος και γιατί θυμάται ό,τι έχει ακούσει, φήμες, ιστορίες, ανέκδοτα. Καταπίνει τα πάντα με μεγάλη ευκολία. Ειδικά κάθε λογής αποφάγια και κάθε λογής κλεμμένο φαγητό.
Ο παπα-Γιάννης
Προφήτης, τσαγκάρης, καπνοπώλης και επιτηρητής του Χωνευτηριού των Βιβλίων στο Σμου. Φτάνει το ένα πενήντα με τα χέρια στην ανάταση, για κάποιο λόγο όμως κανείς δε θα τολμούσε να τον θίξει ή δυσαρεστήσει. Ειδικός στα ξόρκια, στις μαγγανείες που λίγοι μπορούν πλέον να θυμηθούν. Δυστυχώς, έχει κάνει συμφωνία με τους Δαίμονες και όπως κάθε συμφωνία, έτσι και αυτή έχει ψιλά γράμματα στο τέλος του συμβολαίου.
Ο επιστάτης Νικόδημος
Του είπαν να μείνει στα πλοία και έμεινε. Οι άλλοι όλοι έφυγαν γιατί τα πλοία βούλιαζαν. Για καλή του τύχη υπήρχαν ύφαλοι λίγο κάτω από την επιφάνεια. Μεταξύ διάνοιας και παράνοιας, βλέπει οράματα και περιμένει να τον καταπιούν τα προσωπικά στοιχειά του. Δε θα περιμένει για πολύ.
Η μάγισσα Ισιδώρα
Η εκκλησία του Σμου την πήρε νωρίς από τους γονείς της γιατί είδε μέσα της μεγάλη δύναμη. Θέλησαν, λέει, να την κάνουν να εξελιχθεί σε κάτι παντοδύναμο. Όταν είδαν πως αυτό είναι αδύνατο, την παράτησαν, την έβαλαν στην άκρη. Εκείνη όμως συνέχιζε να εξελίσσεται. Κρυφά, αδιάφορα, δίχως καμία όρεξη για τίποτα. Κάποιοι από τον άλλον κόσμο δεν την έχουν βγάλει στιγμή από τη σκέψη τους όλα αυτά τα χρόνια.
Ο Σεβάσμιος του Σμου
Σαν να λέμε, ο αρχηγός της Μαγείας. Μηχανορραφεί λιγάκι, τρώει περισσότερο, του αρέσουν τα πορτοκαλί ράσα και έχει να διαβάσει μαγικό κείμενο εδώ και πολύ καιρό. Όπως όλα τα πολιτικά πρόσωπα του Σμου, περνάει τη ζωή του αποφεύγοντας να πάρει κάποια απόφαση και φορτώνοντας τις ευθύνες του στους άλλους.
Ο Χαρκούτσος
Άγιος άνθρωπος, τουλάχιστον έτσι νομίζει ο ίδιος. Αρχηγός των Δραγουμάνων, της αστυνομίας του Σμου, σαν να λέμε. Πιστός στον Κύριο, χοντροκέφαλος όσο δεν πάει. Αγαπημένη του ασχολία να φέρνει στον σωστό δρόμο τους κατοίκους του Σμου. Για αυτόν οι κάτοικοι του Σμου χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: σε αυτούς που τους έχει ήδη σπάσει το κεφάλι και σε αυτούς που πρόκειται να τους το σπάσει σύντομα.
Ο Γαβριήλ
Πολλά έχουν γραφτεί για τον πρώτο από τους Τέσσερις Στρατηγούς του Κυρίου. Τίποτα όμως δεν τον περιγράφει επακριβώς, τίποτα δεν τον περιορίζει σε ένα μόνο πρόσωπο ή μία μόνο θέληση ή μία μόνο δύναμη. Πώς να συγκριθεί οτιδήποτε στο Σμου μαζί του;
Σχόλια