Hint! Μπορείς να ανεβάζεις την άποψή σου, αφού πρώτα γίνεις μέλος της παρέας μας εδώ. Είσαι μέσα, λοιπόν;


Απόσπασμα

Κάποτε ζούσε στ’ άγρια δάση ένας κυνηγός μόνος του. Δεν του άρεσε η συντροφιά των ανθρώπων, τους έβρισκε όλους ψεύτες, γι’ αυτό είχε αποτραβηχτεί από τον κόσμο. Μα δεν του άρεσε ούτε και η συντροφιά των ζώων, αυτά τα έβρισκε χαζά, κι έτσι ούτε και με τα ζώα περνούσε τον καιρό του παρά μόνο για να τα κυνηγήσει.

Κάποιο απόγευμα, στην πίσω ράχη του βουνού, καθώς ο κυνηγός άνοιγε δρόμο ανάμεσα στην πυκνή βλάστηση, βρέθηκε κατάντικρυ σε δυο μεγάλα σκοτεινά μάτια που τον κοιτούσαν. Τα πόδια του στυλώθηκαν στη γη κι έμεινε ακίνητος. Μπροστά του βρισκόταν ένας άγριος λύκος, μεγάλος σαν άλογο, που η μουσούδα του έφτανε ως το πρόσωπο του κυνηγού. Έμειναν έτσι για λίγο οι δυο να κοιτάζονται, αιφνιδιασμένοι ο ένας από την παρουσία του άλλου, και στο τέλος ο κυνηγός είπε:

«Εσύ δεν είσαι σαν τα άλλα ζώα».

Κι ο λύκος, με μια φωνή βραχνή, του αντιγύρισε:

«Ούτε κι εσύ είσαι σαν τους άλλους ανθρώπους».

«Έλα να μείνεις στην καλύβα μου, να ζήσουμε μαζί σαν παντοτινοί σύντροφοι και να κουβεντιάζουμε τα βράδια» τον κάλεσε ο κυνηγός, και συνέχισε: «Δεν έχω κανέναν να μιλάω, γιατί οι άνθρωποι είναι ψεύτες και τα ζώα είναι χαζά».

«Δε γίνεται να ζήσω μαζί σου» είπε ο λύκος. «Κι εγώ το ξέρω ότι οι άνθρωποι είναι ψεύτες κι ότι τα ζώα είναι χαζά, όμως πιο εύκολα θα βρεις μια στάλα εξυπνάδας σ’ ένα ζώο χαζό παρά μια στάλα ειλικρίνειας σ’ έναν άνθρωπο ψεύτη».

Του κυνηγού τού έκαναν βαθιά εντύπωση τα λόγια του λύκου, κι αμέσως σκέφτηκε πόσο ενδιαφέρον θα είχαν στ’ αλήθεια τα βράδια του, αν τα περνούσε στο εξής μ’ έναν τόσο έξυπνο συνομιλητή.

Κυνηγοί και λύκοι
Συγγραφέας: Αντωνία Γουναροπούλου
Σχεδιασμός Εξωφύλλου: Κατερίνα Χαδουλού
Ηλικία:14+
Λέξεις κλειδιά: φιλία, συντροφικότητα, παραμύθια, παραβολή, μοναξιά, έρωτας, εξαπάτηση, αυταπάτες, αγάπη
ISBN:9789601672243 , Σελίδες:96 , ΒΚΜ:11224
Διάβασε απόσπασμα από το βιβλίο: html

Περίληψη

Μια συλλογή επτά καλογραμμένων σκοτεινών ιστοριών με έντονο παραμυθιακό και υπερβατικό στοιχείο. Κοινό χαρακτηριστικό τους είναι το «πλήγωμα», όπως αναφέρει η συγγραφέας, το «κακό» αλλά αμφίσημο τέλος, καθώς και το στοιχείο της έκπληξης που παραμονεύει στο ίδιο σημείο.

Θα συναντήσουμε μεταξύ άλλων έναν κυνηγό που προσκαλεί έναν λύκο να ζήσουν σαν παντοτινοί σύντροφοι,  μια γυναίκα που ζει μονάχη της μαζεύοντας τις μικρές ιστορίες των πλασμάτων γύρω της ώσπου κάποια μέρα θα μπει στο σπίτι της μια αράχνη, κι ένα σωρό έπιπλα ξεχασμένα σ’ ένα εγκαταλειμμένο σπίτι που διαρκώς τσακώνονται κατηγορώντας το ένα το άλλο για την απουσία του ζευγαριού που κατοικούσε το σπίτι. Μέχρι που μαθαίνουν ποιος φταίει για την εγκατάλειψή τους...

 

Κριτικές

Η Αντωνία Γουναροπούλου συστήνει στο οπισθόφυλλο το βιβλίο της γράφοντας: «Έξι μαύρες ιστορίες (συν μία) δοσμένες σαν παραμύθια με ήρωες που νομίζουν». Και είναι αυτό το «νομίζουν» του οπισθόφυλλου που προκαλεί πρώτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Η πρόκληση ίσως προέρχεται από το γεγονός ότι μοιάζει αυτό το «νομίζουν» της Αντωνίας Γουναροπούλου και των ηρώων της με το «νομίζω» του αναγνώστη, όταν θέλει να αποτυπώσει την αδύναμη, διάτρητη αίσθηση βεβαιότητας που έχει για τα περισσότερα πράγματα στη ζωή του. Για όλα αυτά από τα οποία συλλαμβάνει μονάχα εντυπώσεις, για όλα αυτά από τα οποία εισπράττει απροσδιόριστα και αντιφατικά συναισθήματα, για όλα αυτά που έχει την αίσθηση ότι κινούνται με διαφορετικό ρυθμό και έχουν διαφορετικά κίνητρα σε κείνον τον βαθύ, ρευστό κόσμο του ασυνείδητου. Το «νομίζουν» της Αντωνίας Γουναροπούλου μοιάζει με το «νομίζω» του αναγνώστη απέναντι σε όλες εκείνες τις πνευματικές και ψυχικές καταστάσεις που τα θολά περιγράμματά τους είτε δεν μπορεί ν’ αναγνωρίσει είτε δε θέλει να δει, που τις προθέσεις τους καμώνεται –περισσότερο ή λιγότερο πειστικά– ότι αγνοεί, που τη μυστική δύναμή τους προσπαθεί, μάλλον μάταια, να αποφύγει.

Και αυτό που «νομίζουν» οι ήρωές της, σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητά τους, διαλέγει να το αποκαλύψει η συγγραφέας με έναν αλληγορικό τρόπο, αφού οι ιστορίες της είναι αλληγορίες, αφηγήσεις, δηλαδή, με νοήματα διαφορετικά από αυτά που φαίνεται να παρουσιάζονται σε πρώτο επίπεδο, ιστορίες με δηλώσεις αλλά κυρίως με συνυποδηλώσεις, με συμβολισμούς που αποκαλύπτονται στον αναγνώστη κατά την εξέλιξή τους και κυρίως στο τέλος τους, με κάτι που μοιάζει κάθε φορά με μικρή έκρηξη.

[...]

Οι αλληγορικές αυτές ιστορίες έχουν μια ξεκάθαρη υπαρξιακή διάσταση και την ίδια στιγμή αποτελούν μια φιλοσοφική θεώρηση της ζωής, όπως αρμόζει άλλωστε σε κάθε λογοτεχνικό εγχείρημα που σέβεται τον εαυτό του. Αποτελούν τη συμπύκνωση ενός προβληματισμού γύρω από τις ανθρώπινες αντιφάσεις, την ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη, τα δρομολόγια που κάνουν οι άνθρωποι σε διαδρομές που φαίνεται να τις αποφασίζουν οι ίδιοι, που όμως μπορεί να είναι κατά κάποιον τρόπο –από αυτό που είναι οι ίδιοι και από αυτό που έτσι όπως είναι προκαλούν– αποφασισμένες.

Για το «Κυνηγοί και Λύκοι» της Αντωνίας Γουναροπούλου – γράφει η Αλεξάνδρα Μητσιάλη, Πηγή: http://frear.gr/?p=21032

 

Τo έργο είναι ένα προσεγμένο βιβλιαράκι μικρό, που στην αρχή μοιάζει αθώο σαν παιδικό ανάγνωσμα με γραφή παραμυθιού, ύστερα θα ’λεγες ατζέντα εφηβικών συλλογισμών, μα τελικά συμπαρασύρει συναισθηματικά και τον ενήλικα να συμμετάσχει, να βρει το στίγμα του μέσα σ’ αυτό. Καμιά βεβαιότητα δεν μένει όρθια, μια διάθεση σαρωτικής ισοπέδωσης διαπερνά τις αράδες.

[...]

Η συγγραφέας ακινητοποιεί τη ζωή, όπως η τέχνη ξέρει να κάνει, και αναλύει τα κρυμμένα τιμαλφή.

[...]

Τα διηγήματα τα διακρίνει η αφαίρεση, το διφορούμενο, προκαλούν τη σκέψη, εμπεριέχουν λόγο καλλιεργημένο και διακριτική χρήση γνώσης – παιδείας. Παράλληλα διατηρούν ένα προσωπικό στιλ και αξίζει να εξελιχθούν, μ’ αυτά τα χαρακτηριστικά, και σε πιο μεγάλα κείμενα. Τα συναισθήματα του αναγνώστη ποικίλλουν χρωματικά, κατά την ανάγνωση του βιβλίου.

Η Α.Γ. με τρόπο μαστόρικο κι ελλειπτικό προσεγγίζει τα κύματα της ψυχής, κοιτάζει και δείχνει, αποφεύγοντας τις εσωτερικές καταδύσεις της ρωσικής σχολής, κατά  Ντοστογιέφσκι, περνώντας την ευθύνη στον αναγνώστη για το τι θα επιλέξει.

 [...]

 Ο λόγος της συγγραφέως οξύς και κοφτερός, κριτικός και σκληρός, μα παράλληλα ευγενής και διακριτικός, συνεγείρει γόνιμους συλλογισμούς για το ταξίδι της ζωής.

Έξι αινιγματικές ιστορίες - Γράφει ο Νίκος Τακόλας, Πηγή:

http://fractalart.gr/kynigoi-kai-lykoi/