Hint! Μπορείς να ανεβάζεις την άποψή σου, αφού πρώτα γίνεις μέλος της παρέας μας εδώ. Είσαι μέσα, λοιπόν;


Απόσπασμα

Πάτερ ημών ο εν τοις ουρανοίς
Μείνε εκεί που είσαι γιατί αν έρθεις επί γης
Θα έχεις πάλι πρόβλημα
 
Από το Βιβλίο των Ανάποδων Προσευχών
Η καινούρια διαθήκη του Σμου
Συγγραφέας: Γιώργος Τυρίκος-Εργάς
Σχεδιασμός Εξωφύλλου: Γιώργος Τυρίκος-Εργάς
Ηλικία:16+
Λέξεις κλειδιά: Φαντασία, Μαγεία, καλό και κακό, Εξουσία, ελεύθερη βούληση, Διαφορετικότητα
ISBN:9789601641041 , Σελίδες:632 , ΒΚΜ:08104
Διάβασε απόσπασμα από το βιβλίο: pdf, pdf

Περίληψη

Πάνω από το Μοναστήρι της Παναγιάς της Σαρανταποδαρούσας εμφανίστηκε μια πελώρια γρανιτένια σκάλα που ένωσε τον Ουρανό με την Γη. Κάπως έτσι ξεκίνησε το Τέλος του Κόσμου. Από τότε τα πράγματα στο κάποτε βαρετό ψαροχώρι του Σμου, όσο να ’ναι, έχουν αλλάξει. Δεν είναι τόσο οι Άγγελοι του Κυρίου και οι ντόπιοι Δαίμονες που αλληλοσκοτώνονται στα σοκάκια της Πλαγιάς, ούτε τα πλάσματα από παλιά θρυλούμενα που έχουν πάρει σάρκα και οστά – όλα αυτά τα συνηθίζει κανείς αργά ή γρήγορα. Το δύσκολο είναι κάτι φήμες για Ανάσταση των Νεκρών (τι θα γίνει αν μια μέρα μαζευτούν στο σπίτι όλοι μαζί οι προπαππούδες;), κάτι ψίθυροι για τελική μάχη, και κυρίως αυτές οι Σφραγίδες που έχουν εμφανιστεί στα μέτωπα ολωνών, αυτές που δε βγαίνουν όσο και να τις τρίβεις, εκεί, επίμονες σαν τατουάζ: ξυπνάς μια μέρα και έχεις ένα μανιασμένο κριάρι ή αλλιώς έναν σαλιάρη τράγο στο δόξα πατρί.

Κι αν όλοι τελικά θα πρέπει να διαλέξουν στρατόπεδο, ο γλάρος Ιωνάς και η μάγισσα Ισιδώρα βλέπουν ακόμα ένα χρώμα εκτός από το Μαύρο και το Άσπρο. Μαζί με τον Λάζαρο, το μουλάρι που μιλάει στην καθαρεύουσα, με τις κουρούνες του Εμπορικού Συλλόγου, τον Άγιο Χαρκούτσο και τον αγύρτη Σεβάσμιο θα... Τι θα; Σιγά η πετυχημένη ομάδα ηρώων που «θα»... Τίποτα δε θα κάνουν μέσα στη δίνη της Μαγείας που ξεσπάει. Σαν μυρμήγκια πηγαίνουν κόντρα σε πλημμύρα...

 

Ξόρκια, ψέματα και αλήθειες, μπόλικο ούζο, όλα αχταρμάς στο καινούριο βιβλίο του Γιώργου Τυρίκου-Εργά, που βασίζεται σ’ ένα σύστημα μαγείας και σ’ έναν κόσμο απευθείας από το πεδίο έρευνας της λαϊκής προφορικής παράδοσης για τα στοιχειά και τους στοιχειωμένους τόπους.

 

Καλώς ορίσατε στο σύμπαν του Σμου. Φεύγοντας, αφήστε ό,τι έχετε ευχαρίστηση...

Κριτικές

Εγκωμιαστικά σχόλια από το νησί το οποίο με το "Σμου" αποκτάει την τιμητική του: στοιχειά και στοιχειωμένοι τόποι απευθείας από το το πεδίο! Η ΑΡΓΩ ΤΗΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ
http://www.argokalymnos.gr/politismos/grammata/item/710-φως-ελπίδας-από-μακριά-στην-κάλυμνο-που-μαραζώνει.html

 

Στο sff.gr, το ελληνικό φόρουμ για την λογοτεχνία του φανταστικού, οι συζητήσεις για το Σμου αναζωπυρώνονται...

http://community.sff.gr/topic/13043-%ce%b7-%ce%ba%ce%b1%ce%b9%ce%bd%ce%bf%cf%8d%cf%81%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%b8%ce%ae%ce%ba%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%83%ce%bc%ce%bf%cf%85-%ce%b3%ce%b9%cf%8e%cf%81%ce%b3%ce%bf%cf%82-%cf%84%cf%85%cf%81%ce%af%ce%ba%ce%bf%cf%82-%ce%b5/page__st__20

 

Ο Παναγιώτης Σκορδάς γράφει για το Σμου στην εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ

http://www.emprosnet.gr/ArtAndEntertainment/?EntityID=aad86d61-ff26-41ff-bd55-38da999d3527

 

Κριτική του Δημήτρη Αργασταρά στην Bookpress.

http://www.bookpress.gr/diabasame/elliniki-pezografia/kainourgiadiathikismou

Είναι πραγματικά πολύ ελπιδοφόρο, μέσα στην σημερινή συνθήκη της μελαγχολίας και της κατάπτωσης, που μας περιβάλλει όλους σαν αναπόδραστη ομίχλη, να συναντάς βιβλία που αποπνέουν μια άλλη ποιότητα, έναν αέρα αισιοδοξίας και δημιουργικότητας διαφορετικό, βιβλία όπου ο συγγραφέας τους πετυχαίνει μια ευτυχή καλλιτεχνική ανάπλαση της πραγματικότητας και ταυτόχρονα προτείνει μια καινούρια ματιά πάνω σε αυτήν. Ως έναν τέτοιο βιβλίο είδα και το εξαιρετικό πρώτο μυθιστόρημα του Γιώργου Τυρίκου-Εργά ''Η καινούρια διαθήκη του Σμου''. […]

[…] Τελικά, με την χαριτωμένη διαγραφή των προσώπων, που γίνονται συμπαθητικά και ευχάριστα, τον έξυπνο και στοχαστικό διάλογο, και την ελεύθερη και απρόσκοπτη αφήγηση, η ''Καινούρια Διαθήκη του Σμου'' δίνει ένα ευτυχές αισθητικό αποτέλεσμα και αρκετές υποσχέσεις για το μέλλον ενός νέου και ταλαντούχου πεζογράφου.

 

Ο Συγγραφέας αποκαλύπτει

Συνέντευξη του συγγραφέα στην εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ

http://www.emprosnet.gr/ArtAndEntertainment/?EntityID=5ddbcfdd-b0e0-4f49-9a48-306c6438d516

 

Τα γουλιάσματα της Καλύμνου και ο κόσμος του Σμού μέσα από την πένα του Γιώργου Τυρίκου Εργά

http://www.kalymniansvoice.com/el/component/content/article/61-genika/19834-ta-gouliasmata-ths-kalumnou-kai-o-kosmos-tou-smou-mesa-apo-thn-pena-tou-giorgou-turikou-erga

Σχόλια

Για το Σμου, ο συγγραφέας της "Νοέλας", Γιώργος Χατζηκυριάκος! "Λοιπόν μην την ψάχνετε άλλο, ένα είναι το βιβλίο που θα διαβάσετε φέτος στις διακοπές. Επειδή το τέλος του κόσμου πλησιάζει και η Δευτέρα Παρουσία θα ξεκινήσει στην Ελλάδα, συγκεκριμένα σε κάποιο μικρό νησί, αράξτε στην παραλία και χαθείτε στην πιο κωμικο-επική περιπέτεια του καλοκαιριού. Μέσα στο βιβλίο του Τυρίκου-Εργά βρίσκεται το ελληνικό πνεύμα με τις θάλασσες και τα καράβια, τα νησιά και τις εκκλησίες, τους ψαράδες και τους νησιώτες, τους τραγόπαπες και τις κουτσομπόλες, τις στοιχιωμένες ιστορίες και τις παραδόσεις, την μούρλα και τον χαβαλέ. Στους ήρωες του Σμου Βρίσκεται επίσης η ελληνική ψυχή, αυτή η που συνδιάζει όλα τα οξύμωρα μαζί, την ανευθυνότητα με την υπευθυνότητα, την λαμογιά με την εντιμότητα, την πίστη με την απιστία, το παράλογο με τη λογική. Φυσικά από μια τέτοια περιπέτεια φαντασιας δεν θα έλειπαν και όλα τα μεταφυσικά παράδοξα, από φαντάσματα και δαίμονες μέχρι αγίους και αγγέλους. Μην ξεχνάμε και τους μάγους όμως αφού αυτοί έχουν να τραβήξουν το μεγάλο ζόρι! Φέτος το καλοκαίρι λοιπόν μπείτε κι εσείς στην αιώνια μάχη του Καλού και του Κακού όπως δεν σας την έχει αφηγηθεί ποτέ κανείς... ή μάλλον όπως την οραματίστηκε ο τρελός ψαράς από την Κάλυμνο!" Γιώργος Χατζηκυριάκος.
theodora shippi, o Kήπος των Πειραμάτων της Lauren DeStefano δεν κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατακη. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. Θα πρέπει επομένως να απευθυνθείς σε αυτούς.
O kypos ton piramaton - Καλησπέρα. Θα εκδόσετε και την συνέχεια του βιβλίου;
Αγόρασα το βιβλίο, μιας και είμαι φανατικός αναγνώστης της συγκεκριμένης λογοτεχνικής κατηγορίας. Το εναρκτήριο κείμενο με παρέσυρε στον κόσμο του Σμου. Άφησα το βιβλίο απ' τα χέρια μου, μόνο όταν το τελείωσα -απνευστί, σημειώνω. Κι αυτό είναι μια προειδοποίηση: Μην το ξεκινήσετε, αν δεν έχετε αρκετό χρόνο μπροστά σας. Δεν θα θέλετε να τ' αφήσετε απ' τα χέρια σας. Το προτείνω ανεπιφύλακτα σε μικρά και μεγάλα παιδιά. Τα δικά μου παιδιά, πάντως, το απολαμβάνουν κάθε βράδυ, πριν πέσουν για ύπνο. Όπως κι εγώ, μιας και είμαι ο τυχερός που τους διαβάζει τις ιστορίες. Ανυπομονώ για τη συνέχεια.
Μεγαλώνοντας στην Κάλυμνο, ήταν σε ημερήσια διάταξη ,ιδίως τα καλοκαίρια,οι ''γουλιασμένες'' (στοιχειωμένες) ιστορίες.Στην προσπάθεια της η θεία να μας βάλει τα μεσημέρια εμένα και τα αδέλφια μου για ύπνο, καθότι η εργαζόμενη μάνα έλειπε εκείνη την ώρα, ακούγαμε αποσβολωμένοι για ασπροφόρες και μαυροφόρες,για παράξενα όντα που κατέβαιναν από τη Λαγκά (πρόποδες του Προφήτη Ηλία,του ψηλότερου βουνού του νησιού). Πάντα είχαμε αγωνία για το τέλος της κάθε ιστορίας! Μνήμες από την εποχή των παιδικών μου ανέμελων χρόνων βγήκαν διαβάζοντας το Σμού!
Εκανα δώρο το Βιβλίο πριν όμως, διαβάζοντας τα πρώτα του κεφάλαια, αναγκάστηκα να το διαβασω και εγώ. Και λέω αναγκάστηκα γιατί πραγματικά με μαγνήτισε. Διαβάζοντας τα σχόλια στο σαητ αυτό βλέπω πως εχουμε καταλάβει πως υπάρχουν και στην χώρα μας ισχυρές πένες που ασχολούνται με την λογοτεχνία του παράξενου. Η Καινούργια Διαθήκη του Σμου ειναι ένα βιβλίο που μιλάει για πλάσματα ''δικά'' μας, για ξόρκια από την παράδοση της Ελλάδας, για τύπους ηρώων εντελώς αναπάντεχων και όλα αυτά με εναν τρόπο και με ένα χιούμορ που με μουδιάζει λαο με συγκινεί. Δεν ειναι όλα τέλεια στον κόσμο του Σβίγγου, είναι όμως έτσι όπως έχουν! Το βιβλίο μιλάει για μεγάλα θέματα, για σοβαρά προβλήματα της σύγχρονης Ελλάδας με έναν τρόπο μεστό και σοφό που δεν ξεχνάει ότι το χιούμορ ειναι μεγάλο όπλο. Διχως υπερβολές ειναι ένα κείμενο που μπορεί να διαβαστεί από οποινδήποτε και να τον στιγματίσει βαθιά ενώ ταυτόχρονα τον διασκεδάζει! Και όπως διαβασα, το Σμου η ταινία, θα έσπαγε ταμεία. Ο συγγραφέας του ας συνεχίσει να πειραματίζεται με τις σκέψεις του. Ειναι παράξενες, σπάνιες και σπουδαίες!