Hint! Μπορείς να ανεβάζεις την άποψή σου, αφού πρώτα γίνεις μέλος της παρέας μας εδώ. Είσαι μέσα, λοιπόν;


Απόσπασμα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ: Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΜΕΡΦΥ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΔΕΙΝΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ

Όταν κάτι ξεκινάει στραβάαπό τις εφτά το πρωί, είναι αναμενόμενο πως θα συνεχίσει να πηγαίνει στραβά ούτε εγώ ξέρω μέχρι πότε. Κατ’ αρχάς είναι Δευτέρα. Αυτό από μόνο του είναι μια τραγωδία. Και σαν να μην ήταν αρκετό που ξημέρωσε άλλη μία Δευτέρα, χτες το βράδυ πήγε μεσάνυχτα να καταφέρω να κοιμηθώ, μέχρι ν’ αποστηθίσω όλες αυτές τις σαχλαμάρες που πρέπει να ξέρω σήμερα για την προφορική εξέταση στην ιστορία. Τι άλλο με περιμένει ακόμα;

Αυτό το άλλο που με περιμένει ακόμα το βλέπω μπροστά μου με το που μπαίνω στην κουζίνα. Η μάνα μου, με μια επιπλέον φαεινή ιδέα: να αρχίσουμε, λέει, οι δυο μας να αποτοξινώνουμε το σώμα μας, γιατί με όλα αυτά που τρώμε το έχουμε καταντήσει χώρο τοξικών αποβλήτων.

Υπάρχει λογικός άνθρωπος που να μπορεί να σκεφτεί όλο αυτό το πράμα Δευτέρα πρωί με την τσίμπλα στο μάτι; «Ρε μαμά!» αντιδρώ όταν φέρνει κοντά μου ένα ποτήρι γεμάτο με πράσινο αηδιαστικό ζουμί. «Τι είναι αυτή η αηδία;»

«Υγιεινό ρόφημα» λέει με περηφάνια. «Ένας φίλος μού έδωσε τη συνταγή και το έφτιαξα».

Τη διώχνω όπως θα έδιωχνες μια ενοχλητική μύγα που κάθισε πάνω στο φαγητό σου. Αλλά τι κάνουν συνήθως οι ενοχλητικές μύγες μόλις τις διώξεις από το φαγητό σου; Έρχονται και ξανάρχονται, μέχρι να πάρεις τη μυγοσκοτώστρα και να τις στείλεις αδιάβαστες στον άλλο κόσμο. Κι άντε να πάρω τη μυγοσκοτώστρα και ν’ αρχίσω να βαράω τη μάνα μου.

«Πρέπει να πιεις» επιμένει. «Θα κάνει στο έντερό σου γενική καθαριότητα. Θα το κάνει να λάμψει».

«Να λάμψει το δικό σου έντερο» απαντώ. «Εγώ το δικό μου το θέλω λιγδιασμένο».

Πάω και βρίσκω τα δημητριακά και το γάλα να φάω μια μπουκιά σαν άνθρωπος. Τρέχει γρήγορα και μου τ’ αρπάζει.

«Αυτά κατάσχονται» λέει.

Μου δείχνει το σημείο πάνω στο κουτί που είναι γραμμένα τα συστατικά.

«Διάβασε και μόνη σου. Τίγκα στη ζάχαρη είναι».

Προσπαθώ να πάρω πίσω το κουτί των δημητριακών, αλλά το σφίγγει με τόση δύναμη, που είναι αδύνατον.

Άμα μουλαρώσει η μάνα μου, βάζει κάτω αρσιβαρίστες.

«Πώς θα πάω νηστική στο σχολείο; Έχω προφορική εξέταση πρώτη ώρα. Ιστορία».

«Μα δε θα πας νηστική. Θα πιεις αυτό το υπέροχο ρόφημα. Θα πλημμυρίσει ο οργανισμός σου με βιταμίνες και μέταλλα. Θα λάμψει το δέρμα σου. Θα δυναμώσει το μυαλό σου. Θα αριστεύσεις στην εξέτασή σου άμα το πιεις».

«Δεν-το-πί-νω» ξεκαθαρίζω.

«Θα-το-πιεις» ξεκαθαρίζει.

 

Πώς να μη σας ερωτευτεί ο κολλητός σας
Συγγραφέας: Άντρη Αντωνίου
Σχεδιασμός Εξωφύλλου: Κατερίνα Σισκοπούλου
Ηλικία:12+
Λέξεις κλειδιά: φιλία, οικογένεια, έρωτας
ISBN:9789601680514 , Σελίδες:136 , ΒΚΜ:12051

Περίληψη

Η Αλεξάνδρα και ο Αιμίλιος είναι συμμαθητές στην πρώτη λυκείου και φίλοι από τότε που πήγαιναν στο νηπιαγωγείο. Η Αλεξάνδρα νιώθει πολύ τυχερή γι’ αυτή τη φιλία. Ο Αιμίλιος είναι η αδελφή ψυχή της και δε θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί τη ζωή της χωρίς εκείνον. Μαζί στο σχολείο, μαζί στο φροντιστήριο, μαζί στις βόλτες. Μια φιλία ιδιαίτερη και ξεχωριστή.

Μέχρι τη μέρα που όλα αλλάζουν. Η Αλεξάνδρα έχει βάσιμες υποψίες πως ο Αιμίλιος ίσως να μην τη βλέπει πια μόνο ωςτην καλύτερη του φίλη. Μετά το αρχικό σοκ αποφασίζει να κάνει οτιδήποτε περνά από το χέρι της για να μην αφήσει αυτή τη φιλία να καταστραφεί στον βωμό ενός-κατά πάσα πιθανότητα-αποτυχημένου έρωτα.

Τα πράγματα βέβαια θα αποδειχθούν πολύ δυσκολότερα από ότι η ίδια αρχικά τα φανταζόταν. Κάθε της προσπάθεια να σώσει την πολύτιμη φιλία τους περιπλέκει τις καταστάσεις σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό. Θα καταφέρουν εν τέλει η Αλεξάνδρα και ο Αιμίλιος να παραμείνουν οι κολλητοί φίλοι που υπήρξαν πάντα ή ο φτερωτός θεός του Έρωτα τούς έχει ήδη κάνει τη ζημιά;

 

Κριτικές

«Με αμεσότητα, χιούμορ και γλώσσα απλή, δίχως εκβιασμένους λογοτεχνικούς εντυπωσιασμούς η Άντρη Αντωνίου αποτυπώνει τις ανησυχίες της έφηβης ηρωίδας της. Κι όπως και στα προηγούμενα βιβλία της, η συγγραφέας φαίνεται ότι έχει επεξεργαστεί σε βάθος το θέμα της. Οι ήρωες εμφανίζονται στις σελίδες του βιβλίου ολοκληρωμένοι και γήινοι. Ερωτεύονται, ζηλεύουν, ανησυχούν κάνουν λάθη και προσπαθούν να επανορθώσουν. Η αποτύπωση των σχέσεων τόσο των εφήβων μεταξύ τους όσο και με τους γονείς τους παρουσιάζεται τόσο εύστοχα να αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στην παιδικότητα που φεύγει και την ενηλικίωση που αναπόφευκτα έρχεται.

Ένα ακόμα βιβλίο της Άντρης Αντωνίου που πιστεύουμε πως θα αγαπηθεί πολύ! Στα προτεινόμενα!»

Μαίρη Μπιρμπίλη, www.elniplex.com/πώς-να-μην-σας-ερωτευτεί-ο-κολλητός-σας-άντρη-αντωνίου